Atina odbacuje navode oko imena Makedonije

Grčki list „Katimerini“ objavio je da je vlada u Atini odbacila spekulacije medija na albanskom da je postignut napredak u sporu oko imena Makedonije i da je dogovoreno da Makedonija promeni ime u „Republika Nova Makedonija“.

Katimerini u onlajn izdanju prenosi izjavu portparola grčke vlade Dimitrisa Canakopulosa da Atina odbija da učestvuje u spekulacijama o razgovorima o imenu te zemlje. „Nismo zainteresovani za mnogobrojne spekulacije u vezi sa pregovorima o imenu, već da nastavimo sa pregovorima na ozbiljan način, tako da možemo da dođemo do rešenja u narednih nekoliko meseci za problem koji nas prati 25 godina“, kazao je Canakopulos, odgovarajući na navode medija na albanskom da je postignut dogovor da Makedonija promeni ime u „Republika Nova Makedonija“.

Grčki dnevni list Proto tema je juče, pozivajući se na portal na albanskom Infosschip, koji je fokusiran na Makedoniju, preneo da su se Atina i Skoplje navodno dogovorile da Makedonija promeni ime u „Republika Nova Makedonija“.

Portal se poziva na „pouzdane grčke izvore“ i navodi da je novi dogovoreni pun zvaničan naziv države „Republika Nova Makedonija“, ili skraćeno „Nova Makedonija“, a oba su navedena u verzijama na makedonskom, engleskom, grčkom i albanskom jeziku, prenosi Proto tema.

To je objavljeno nakon sastanka potpredsednika makedonske vlade Bujara Osmanija sa zvaničnicima grčke vlade u Atini.

Novi krug pregovora o imenu Makedonije biće održan 17. januara u Njujorku, a portparol Vlade Mile Bošnjakovski rekao je da postoji moguće rešenje koje bi odgovaralo i Atini i Skoplju.

On je, međutim, rekao da Vlada u ovom trenutku ne želi da se konkretnije i sadržajnije bavi diskusijama na tu temu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TV K::CN