Vučić: Razgovori teški, „metar za metar“

Nakon razgovora sa trojicom lidera BiH, koji su trajali nešto više od sat vremena Vučić izjavio da “nije bilo lako”.
Teme razgovora su bile, kako je na konferenciji za medije u Palati Srbija rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gradnja autoputa Beograd- Sarajevo, pitanje granica ali i pitanje stava BiH o Kosovu

Prema rečima Vučića, prva tema razgovora bila je izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd, a na tu temu je, kako kaže, Srbija iznela fer stav. Pokazali smo šta smo mi do sada uradili na Koridoru 11, odnosno kako i šta radimo na približavanju Beograda Sarajevu, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, spajanje ta dva grada je važno zbog bošnjačkog stanovništva u Srbiji, srpskog u BiH, ali pre svega zbog Srba i Bošnjaka u obe zemlje.

Kada je reč o drugom pitanju- utvrđivanju granica, Vučić kaže da je postignuta danas saglasnost na osnovu ranijeg dogovora iz Sarajeva, i da je Srbija liderima BiH ponudila predlog, u obliku non-pejpera, a po kom Srbija želi da imo HE „Zvornik“ i HE „Bajina Bašta“ u celini na teritoriji Srbije. Na to su predstavnici Predsedništva BiH imali drugačiji predlog, u vidu statusa tih elektrana ali će se o tome još razgovarati.

Takođe, predloženo je da dođe i do razmene teritorija kod Priboja i Ruda, „metar za metar“. „Nama je važna pruga Beograd – Bar, oko Štrpca. To bi mi uzeli i ponudili bi istu površinu u metrima kvadratnim“, kazao je Vučić.

TV K::CN