Rekordna godina za turizam

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić kaže za RTS da je ovo godina procvata kada govorimo o turskim kompanijama koje su došle u Srbiju. Napominje da će u prva četiri meseca naredne godine biti otvorene nove fabrike u Žitorađi, Požarevcu, Kragujevcu i Mladenovcu.

Rasim Ljajić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je u Srbiji najviše investicija iz zapadnoevropskih zemalja.

„U nominalnim iznosima nije tačno da je najviše investicija iz Turske, već iz zapadnoevropskih zemalja. Međutim, ovo je godina procvata kada govorimo o turskim kompanijama koje su došle u Srbiju i svaka od turskih kompanija se odlučila za proširenje proizvodnje u Srbiji. Najviše ih ima u tekstilnoj industriji, ali i drugim granama“, napominje Ljajić.

Investicije su, kaže, najviše išle u najnerazvijenije opštine Srbije. Ističe i da će se u prva četiri meseca naredne godine otvoriti nove fabrike u Žitorađi, Požarevcu, Kragujevcu, Mladenovcu.

„Kada se završi auto-put, stizaće se iz Niša do Istanbula za pet, šest sati. Verujem da će naredna godina biti bar jednako uspešna kao ova“, dodaje ministar.

Kaže da je u 2017. godini, što se oblasti telekomunikacija tiče, veoma važno bilo usvajanja Zakona o elektronskom poslovanju.

„Taj zakon će promeniti poslovnu klimu u zemlji. Rekordna je godina u sektoru turizma, imamo priliv od 1,2 milijardi evra samo od stranih turista“, napominje Ljajić.

Ističe da je plan bio tri miliona turista, a da će ih biti 3,1 milion, što je razlog za zadovoljstvo.

Ljajić objašnjava da se redovno komunicira sa rukovodstvom kompanija koje posluju u okviru „Agrokora“.

„Redovno sve pratimo, konsultujemo se i predlažemo mere ako je to potrebno. Te firme posluju stabilno ali ne znači da je kriza prošla, mi smo zainteresovani da firme koje ovde rade nastave da rade i da zapošljavaju naše ljude“, kaže ministar.

Dodaje da je tržište malopordaje u Srbiji stabilno.

Što se vaučera tiče, Ljajić napominje da ih ima 80.000 i da se žurilo s tim, kako bi građani mogli da se prijavljuju od 1. januara.

„Novina je da će naši turisti moći da koriste ove vaučere u Nišu i u Kragujevcu“, kaže Ljajić.

TV K::CN