U novoj fabrici u Lebanu 300 radnih mesta

U Lebanu se danas otvara fabrika za proizvodnju prediva. Reč je o turskoj investiciji zahvaljujući kojoj će do posla doći 300 ljudi. Otvaranju fabrike „Lebanteks“ prisustvovaće predsednik Aleksandar Vučić.

Lebane danas, posle više od 30 godina dobija fabriku. Proizvodiće se prediva, a posao će dobiti 300 radnika. Fabrika u Lebanu je prva koju „Ormo grup“ otvara van granica Turske.

Istorisjki dan za ovo mesto, kažu meštani Lebana. Stopa nezaposlenosti iznosi preko 30 odsto. Od devedesetih godina do danas odavde je otišla trećina stanovnika. Interesovanje za nova radna mesta je ogromno, a pijavljeno je 1.200 kandidata.

„Lebanteks“ je deo „Ormo grupe“. Reč je o turskoj investiciji kompanije „Ormo grup“ koji je najveći izvoznik vunice u svetu. U martu je ovo mesto posetio tada premijer Aleksandar Vučić, obećavši da će država makismalno pomoći.

Država je za ovu investiciju uložila oko 200 miliona dinara, najpre da opština kupi propalo preduzeće, nekadašnju tekstilnu fabriku, a zatim da se ovaj pogon od 12.700 kvadratnih metara potpuni rekonstruiše.

Goran Jović, direktor Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug rekao je za RTS da je ovo istoriski dan jer oživeti privredu posle ovoliko decenija, napraviti fabriku posle 32 godine u Lebanu i dati nadu stanovništvu je velika stvar koji je Vlada Srbije uradila za taj grad.

TV K::CN