Gotova vanredna situacija u Vlasotincu, voda može da se pije

Nakon trodnevnog prekida u distribuciji vode, žitelji Vlasotinca i okolnih mesta ponovo mogu da koriste vodu i za piće, saopštava lokalna samouprava.

Vlasotinčani su od nedelje vodu iz centralnog Vodovoda upotrebljavali kao tehničku, a danas je potvrđeno da je ona ispravna i za piće.

 

 

Opštinski Štab za vanredne situacije razmatraće na sednici zakazanoj za 18h odluku o ukidanju vanredne situacije na delu teritorije opštine Vlasotince, gde je uvedena u subotu 2.decembra. Prema rezultatima analize Zavoda za javno zdravlje Leskovac, voda iz vlasotinačkog „Vodovoda“ može da se koristi za piće i pripremu hrane – stoji u obaveštenju koje je danas dostavljeno „Vodovodu“.

Navodi se još da su ekipe ZZJZ uzele ukupno 21 uzorak i to: tri uzorka površinske vode, tri uzorka prerađene vode na postrojenju i 15 uzoraka iz distributivne mreže.

Svi uzorci vode sa postrojenja i iz distributivne mreže sa centralnog „Vodovoda“ u Vlasotincu su higijenski ispravni, kako u fizičko-hemijskom, tako i u mikrobiološkom pogledu i u skaldu su sa odredbama Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće, stoji u obaveštenju Zavoda za javno zdravlje Leskovac.

Što se tiče površinske vode reke Vlasine, uzorci sa vodozahvata su pokazali da ona, nakon odgovarajućeg tretmana u fabrici vode, može da se koristi za snabdevanje pijaćom vodom.