Tender za privatizaciju Metanolsko-sirćetnog kompleksa iz Kikinde u decembru

Prvi tender za privatizaciju Metanolsko-sirećetnog komplesa (MSK) iz Kikinde biće raspisan polovinom decembra, javio je RTS.

Kako navode, osim za MSK rešenja u privatizaciji ili strateškom partnerstvu traže se i za Azotaru i Petrohemiju. Sve tri fabrike hemijskog kopleksa zapošljavaju skoro 3.000 radnika. MSK je već angažovao privatizacionog savetnika jer su na prethodnom javnom pozivu o zaniteresovanosti za njegovu privatizaciju pristigla dva pisma investitora.

U Ministarstvu privrede rekli su da su sa njima u stalnim razgovorima i spremaju tender za privatizaciju. Za „Azotaru“ su stigla tri pisma zainteresovanosti, a „Srbijagas,“ kao većinski vlasnik, već je inicirao pokretanje njene privatizacije.

„Vladina Radna grupa za rešavanje statusa preduzeća iz hemijskog kompleksa, na nedeljnom nivou prati poslovanje Azotare i privatizacioni savetnik trenutno priprema analizu o načinu i mogućnostima nastavka poslovanja fabrike. Odluku o daljim aktivnostima oko Azotare Radna grupa doneće na osnovu rezultata te studije koju očekujemo uskoro“, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Predsavnik Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala u PKS Dragan Stevanović rekao je da je HIP Petrohemija ima pozitivno poslovanje, što se ne može reći za MSK i Azotaru.

Osnovi razlog za to su cena gasa koja se koristi u ove dve fabrike, ne kao energent nego kao osnovna sirovina za proizvodnju„, rekao je Stevanović.

TV K::CN