U Srbiji 41 slučaj malih boginja, među njima i beba od tri meseca

Male boginje posebno su opasne po malu decu, a komplikacije kojima su najpodložniji oboleli uzrasta od pet do 20 godina mogu biti veoma teške pa je vakcinacija izuzetno važna, ocenjuju stručnjaci za „Blic“.

Beba od tri meseca najmlađa je osoba obolela od malih boginja na teritoriji Srbije i srpskih enklava na Kosovu, dok najstariji oboleli ima 43 godine. Od početka oktobra 2017, zaključno sa 3. novembrom, na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovan je ukupno 41 slučaj malih boginja, kažu u Zavodu za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“. Njihovi podaci dokazuju koliko je vakcinacija važna, pošto 93 odsto obolelih nije primilo MMR vakcinu koja štiti od zauški, rubeola i malih boginja.

Među obolelima koji su registrovani u Srbiji i srpskim enklavama na Kosovu, njih 73 odsto je na bolničkom lečenju, a dve osobe su dobile upalu pluća. Podsetimo, od komplikacija usled zaraze malim boginjama jedno dete na Kosovu je preminulo.

Komplikacije malih boginja mogu da budu veoma opasne, a epidemiolog Zoran Radovanović objasnio je ranije za “Blic” da je upala pluća među najčešćim komplikacijama i javlja se kod svakog 20. pacijenta. To potvrđuje i poslednja statistika “Batuta”.

– Morbili su posebno opasni za malu decu. Svaka hiljadita osoba zaražena ovim virusom dobije zapaljenje mozga, svako dvadeseto dete zapaljenje pluća zbog kog završi u bolnici ili na ozbiljnom lečenju, a jedan od 5.000 slučajeva završi kao biljka i izgubi život od komplikacija koje se manifestuju tek nakon nekoliko godina od prvih simptoma bolesti – upozorava Radovanović.

Osim što komplikacije malih boginja mogu da budu opasne po život, morbili su opasni i po tome što se veoma brzo šire. Male boginje jedna su od najzaraznijih bolesti pa jedna osoba može da zarazi čak 17 drugih.

Male boginje uvezli smo najpre u Bujanovac iz Prištine, preko dvoje studenata medicine, a zatim se bolest pojavila u Kraljevu, gde su na lečenju zaražene majka i beba iz ovog grada, koje su prethodno bile u poseti rođacima, takođe u Prištini. U petak je bolest otkrivena i kod dečaka starog dve godine i dva meseca iz Gračanice, tokom lečenja na hematološkom odeljenju Instituta za majku i dete.

Da bi se sprečio scenario koji je zadesio Kosovo, odnosno epidemija tokom koje je 200 ljudi zaraženo, a jedna beba izgubila život, neophodno je da se hitno vakcinišu nevakcinisani.

Da bi se postogao kolektivni imunitet, neophodno je da broj vakcinisanih bude preko 95 odsto. Procenat vakcinisanosti u Srbiji tokom prošle godine iznosio je 81 odsto, a u prvih devet meseci ove godine MMR je u Beogradu primilo tek 43 odsto planiranih za vakcinaciju.

U Bujanovcu dezinfikuju škole, proveravaju zdravlje dece…

Pojačane mere nadzora sprovode se u vrtićima i školama u Bujanovcu zbog epidemije malih boginja, koju je 1. novembra prijavio Zavod za javno zdravlje iz Vranja.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje dr Slađan Stanković kaže da su zaposleni u Domu zdravlja, vrtićima, osnovnim i srednjim školama svakog dana u obavezi da prate situaciju i preduzimaju mere za sprečavanje širenja zaraze. Pooštren epidemiološki nadzor usledio je kada je nedavno otkriveno da su dvoje studenata, mladić (24 ) iz Končulja i devojka (21) iz Bujanovca oboleli od morbila.

Direktorka OŠ “Branko Radičević” u Bujanovcu Gordana Zlatković kaže da je obavljena dezinfekcija đačkih klupa i podova u zgradi. Roditeljima predškolaca naloženo je da dostave potvrde o zdravstvenom stanju deteta. Direktor Doma zdravlja u Bujanovcu dr Lela Jovanović kaže da medicinske ekipe redovno kontrolišu 250 dece u 45 predškolskih grupa u Bujanovcu i selima. Urađena je revizija kartoteka i utvrđeno je da 779 dece uzrasta od jedne do 14 godina treba prvi put da primi MMR vakcinu ili da se revakciniše.

Koordinato za imunizaciju bujanovačkog Doma zdravlja dr Afrodita Mustafa rekla je da je najviše nevakcinisane dece rođene 2007. godine. Osim što su upućeni pozivi za vakcinaciju, dogovoreno je da u vrtićima ne mogu da budu deca koja nisu primila vakcinu.

Šta su najopasnije komplikacije

Zapaljenje mozga – Svaka hiljadita osoba zaražena virusom malih boginja dobije zapaljenje mozga

Zapaljenje pluća – svako 20. dete dobije zapaljenje pluća zbog kog završi u bolnici

Opasnost po život – Nije isključen ni smrtni ishod usled komplikacija. Jedan u 5.000 slučajeva završi u vegetativnom stanju ili podlegne komplikacijama

TV K::CN