Sneg, pljuskovi i nevreme u zemljama regiona

Zahlađenje sa kišom i snegom zahvatilo je ceo region, u Hrvatskoj snežne padavine već prave probleme u saobraćaju, u Bosni i Hercegovini pada kiša, a na planinama sneg, dok je za Crnu Goru proglašen crveni meteo-alarm zbog kiše, pljuskova i jake grmljavine.

Područje Gorskog Kotara je od sinoć na trećem stepenu pripravnosti, a od ranih jutarnjih sati na snazi su zimski uslovi za sve državne puteve u tom delu Hrvatske.

 

Kako su i najavili meteorolozi, temperatura je značajno pala, a kiša se tokom noći pretvorila u sneg.

Na planinama se očekuje stvaranje snežnog pokrivača, uz snažan vetar. Manji sneg se, prema najavama meteorologa, može očekivati i u središnjim delovima zemlje, pa i na severnom Jadranu, podno Velebita i posebno Učke.

Zbog snažne bure koja će imati i orkanske udare od 145 kilometara na sat, trenutno nema nijednog slobodnog pravca za kamione i tegljače na potezu od Zagreba do Rijeke.

Kod Jelenja je već ostalo zaglavljeno desetak teretnih vozila.

Sneg je zatrpao Kapelu, pada i na Sljemenu, gde se takođe stvaraju problemi u saobraćaju.

Mokri i klizavi kolovozi otežavaju saobraćaj na putevima i u priobalju.

Hrvatski auto-klub (HAK) vozačima savetuje da prilagode brzinu i način vožnje uslovima na putevima, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put kroz planine ne kreću bez zimske opreme.

Na pojedinim putevima se vozi dodatno uspreno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa se vozači mole i za strpljenje i razumevanje.

U prekidu su: trajektna linija: Brestova–Porozina; brodska linija: Mali Lošinj – Unije – Susak; katamaranske linije: Rijeka–Rab–Novalja, Mali Lošinj – Rijeka, Ubli – Vela Luka – Hvar – Split, Korčula – Hvar – Split.

nevreme u zemljama regiona
Evropska mreža meteoroloških servisa objavila je za danas crveni meteo-alarm za celu teritoriju Crne Gore.

Alarm je na snazi zbog jake kiše koja se očekuje, najmanje 50 mililitara za 12 sati, udara vetra većih od 50 kilometara na sat, kao i jake grmljavine.

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je saopšteno da su moguće obilne padavine.

„Pretežno oblačno, sa kišom pljuskovima i grmljavinom. Očekuju se umerene do obilne količine padavina. Vetar umeren do jak, povremeno i veoma jak, južni i jugoistočni, tokom noći će oslabiti. Jutarnja temperatura vazduha se neće mnogo menjati tokom dana“, navodi se u saopštenju.

Crveni meteo-alarm znači upozorenje na vrlo opasne vremenske pojave. One se javljaju izuzetno retko, a takvog su intenziteta da mogu uzrokovati veliku materijalnu štetu i biti vrlo opasne po ljude i životinje.

Savetuje se povećan oprez te stalno praćenje vremenske prognoze i obavezno poštovanje saveta i uputstava nadležnih državnih službi.

TV K::CN