Radnici Pošte Srbije dobijaju zaradu iz dobiti preduzeća

Premijerka Srbije Ana Brnabić, predstavnici reprezentativnih sindikata „Pošte Srbije“ i vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Mira Petrović razgovarali su danas i postigli dogovor o isplati zarade zaposlenima iz dobiti preduzeća, saopšteno je iz Vlade Srbije.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da je sastanak održan u konstruktivnoj atmosferi i da je dogovoreno kao prihvatljivo rešenje da se isplata zarade zaposlenima obavi iz dobiti preduzeća, kao i prethodnih godina.

Na sastanku je dogovoreno da se dodatno analizira poslovanje preduzeća i da se nastavi dijalog u vezi daljeg održivog rasta socijalno-ekonomskog položaja zaposlenih, navodi se u saopštenju i dodaje da će započeti razgovori biti nastavljeni narednih nedelja.

Premijerka Ana Brnabić obavestila je predstavnike sindikata da je Vlada Srbije posvećena nastavku reforme sistema plata zaposlenih u javnim službama.

Pozvala je na razumevanje da se započeta reforma nastavi, nakon čega će kako je navela, fokus u potpunosti biti na reformi javnih preduzeća, procesu koji je u nekim javnim preduzećima već počeo i treba da donese veću efikasnost, bolji standard zaposlenih i veći priliv u budžet Srbije.

Pošte Srbije

Ona se sa predstavnicima sindikata „Pošte Srbije“ sastala posle zajedničke sednice Vlade Srbije i Republike Srpske, a posle sastanka je izjavila da ceni izuzetne napore poštanskih radnika koji redovno pružaju usluge svim gradjanima Srbije, pa i onima u najudaljenijim krajevima zemlje.

U saopštenju se navodi da Vlada Srbije uvažava činjenicu da su plate u ovom preduzeću zamrznute od 2011. godine, kao i da su zaposleni podneli teret mera fiskalne konsolidacije započetih 2014. godine i dodaje da je „Pošta Srbije“ jedno od javnih preduzeća koje pozitivno posluje i redovno uplaćuje novac u budžet Srbije.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić obavestio je juče na sednici članove Vlade o trenutnoj situaciji u Javnom preduzeću „Pošta Srbije“ i zahtevima zaposlenih.

Ana Brnabić juče se sastala i sa ministrom bez portfelja zaduženim za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milanom Krkobabićem i vršiocem dužnosti direktora Javnog Preduzeća „Pošta Srbije“ Mirom Petrović, sa kojima je dogovoreno da je prihvatljivo rešenje da se isplata zarade zaposlenima obavi iz dobiti preduzeća. Ona je pismom obavestila predstavnike reprezentativnih sindikata Pošte Srbije o ishodu tih razgovora.

Sindikat PTT Srbije i sindikat JP PTT saobraćaja Srbija „Nezavisnost“ ranije danas su najavili protest zaposlenih u Pošti Srbije za nedelju, 12. novembar, u Beogradu pod parolom „Vratite nam oteto“, jer su nezadovoljni zaradama i odnosom nadležnih prema zaposlenima u tom javnom preduzeću.

Beta