Poreske olakšice za početnike od 2018.

Početnici u biznisu tek od sredine sledeće godine mogli bi da računaju na povlastice poput oslobađanja plaćanja poreza i doprinosa tokom prvih godinu dana rada, ali i taksi i naknada.

Iako je ranijih meseci najavljivano da bi ove mere mogle da zažive početkom 2018, to će se prolongirati najverovatnije na jun mesec, kada bi trebalo da počne primena novih propisa.

– Do kraja decembra bi trebalo da budu izmenjeni zakoni koji bi ovo omogućili, što će Skupština Srbije usvojiti na nekoj od sednica do kraja godine. NALED, koji je i inicirao ove mere, zalaže se za to da primena počne 1. marta, dok Poreska uprava smatra da bi to trebalo da se desi 1. septembra. Rešenje će najverovatnije biti negde „na pola“, odnosno okvirno 1. juna 2018. – kaže izvor Blica.

Radnu grupu koja se bavi ovom tematikom, inače, čine predstavnici NALED-a, Ministarstva finansija i Poreske uprave. Da bi ove olakšice zaživele u praksi, tri zakona će morati da budu promenjena: Zakonu o porezu na dohodak građana, zatim o doprinosima za socijalno osiguranje i o porezu na dobit, a potrebna je i modifikacija poreske prijave.

TV K::CN