Počela sednica predsedništva SNS, sledi Glavni odbor

Sednica predsedništva SNS počela je danas oko 10 časova, a zatim će biti održana i sednica Glavnog odbora te stranke posle koje bi trebalo bi da bude poznat stav naprednjaka o raspisivanju beogradskih, ali i o eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima.
Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić obratiće se na početku sednice Glavnog odbora, a kako je nedavno rekao, na stranačkim organima biće doneta odluka po pitanju izbora.

„Odluku o izborima saznaćete brzo, već u sledeću subotu, kada će biti održane sednice Predsedništva i Glavnog odbora SNS. To će biti dan kada će biti doneta konačna odluka o tom pitanju“ rekao je početkom nedelje Vučić.
Kao jedan od glavnih razloga za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u javnosti se navode loša atmosfera u Skupštini Srbije, predstojeće promene Ustava i pritisci na Srbiju.

Prema rečima predsednice vlade Ane Brnabić atmosfera u Skupštini Srbije nije dobra i to je, svakako, razlog da se razmisli o eventualnoj proveri volje građana pred ustavne promene.

O tome će se, kako je rekla, i dalje razmišljati i videti da li je bolja opcija da bude kako jeste, ili opcija da se pred ustavne promene još jednom proveri volja građana i da sastav Skupštine bude „upravo taj kakav u stvari i treba da bude da bi ti narodni poslanici razgovarali oko ustavnih promena“.

Dodaje da ona nije razmišljala o formalnom zahtevu Vlade.

Predsednica parlamenta i članica predsedništva SNS Maja Gojković mišljenja je da ima razloga i za i protiv izbora i da tu odluku treba dobro izvagati.

Prema njenim rečima, parlament radi u otežanim uslovima i treba razmisliti kako dalje.

„Po mom mišljenju izbori se pre svega raspisuju onda kada nas očekuju važne odluke kao sto je promena Ustava koja je neophodna zbog EU, kada imamo strašne pritiske spolja na našu zemlju kao što ih imamo sada“, smatra Gojković.

Takva situacija, smatra, je razlog da se građani na izborima pitaju da li daju podršku politici koju vode predsednik Vučić i vlada ili žele da podrže neke, za sada, vanparlamentarne stranke koje su, kaže, najglasnije u zahtevima za raspisivanje izbora.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković takođe smatra da ozbiljan politički argument za raspisivanje izbora može biti predstojeća promena Ustava i navodi da je u atmosferi koja postoji u skupštini i društvu teško graditi jednu vrstu društvenog dogovora koji bi vodio u pravcu promene Ustava neophodne za nastavak evropskih integracija.

Sednica Glavnog odbora SNS, kako je najavljeno, trebalo bi da počne oko 11 sati, obraćanje predsednika Vučića biće otvoreno za predstavnike medije, nakon čega će sednica biti zatvorena za javnost.

 

Izvor: Tanjug

TV K::CN