Leoni stipendira najbolje studente u Nišu

Nemačka kompanija Leoni potpisala je u Nišu ugovore o saradnji sa tri fakulteta niškog Univerziteta o stipendiranju i zapošljavanju visokoškolaca u toj kompaniji koja u Srbiji posluje osam godina. Petnaestoro najboljih sa Elektronskog, Ekononskog i Mašinskog fakulteta primaće novčanu nadoknadu 10 meseci, a potom će, ko bude hteo, dvostruko duže moći da karijeru nastave u jednoj od fabrika Leonija u Srbiji. Konkurs je otvoren u ponedeljak, 13. novembra.

Program je namenjen studentima završne godine osnovnih ili master studija Ekonomskog, Mašinskog ili Elektronskog fakulteta u Nišu, koji imaju prosečnu ocenu veću od 8,5, osnovno znanje engleskog jezika i učešće u nekom projektu. Podrška iznosi po 20.000 dinara mesečno.

– Kroz ovaj vid saradnje Kompanija Leoni pokušava da spoji teoriju sa praksom i naše obrazovne institucije upozna sa potrebama industrije ovog regiona – kaže Aleksandra Pešić, direktorka proizvodnog pogona Leoni u Prokuplju.

Osim stipendija za sedmoro studenata sa Mašinskog i po četvoro sa Elektronskog i Ekonomskog fakulteta kompanije će za studente biti otvorena i sa stručnu praksu, radne posete i razne radionice.

– Nude se mogućnosti zapošljavanja za diplomirane studente Mašinskog fakuleta u Nišu pa se nadam da će i kvalitet i kvantitet upisanih studenata naredne godine biti veći – kaže Nenad Pavlović, dekan Mašinskog fakulteta u Nišu.

– Prava saradnja je na nivou naučno istraživačkih projekata i mi kao Elektronski fakultet pregovaramo da uđemo i u takvu saradnju sa kompanijom Leoni – kaže Dragan Janković, dekan Elektronskog fakulteta u Nišu.

Leoni, koji proizvodi delove za autoindustriju u Srbiji ima tri fabrike – u Nišu, Prokuplju i Malošištu kod Doljevca. Zbog novog posla sa Mercedesom, proizvodnja se širi, pa će na proleće i Kraljevo dobiti novu fabriku.

TV K::CN