Brnabićeva: Osam milijardi evra uloženo u Srbiji za pet godina

Premijerka Ana Brnabić je izjavila na predstavljanju „Bele knjige 2017“ Saveta stranih investitora u Srbiji (FIC), da je u Srbiju uloženo osam milijardi evra u prethodnih pet godina. Premijerka je ocenila da je 2017. godina bila veoma uspešna i da građani mogu da budu zadovoljni i ponosni, ali da preostaje dugačak put kada je reč o sprovođenju reformi.

Brnabićeva je istakla da je to jedan od dokaza koliko je Srbija napredovala i zahvalila svima koji su verovali u Srbiju i dali poverenje našoj zemlji.

Ona je zahvalila partnerima i na podršci za reforme u Srbiji kako bi postala jedna od najkonkurentnijih nacija u svetu.

Brnabićeva je ocenila da je 2017. godina bila veoma uspešna i da građani mogu da budu zadovoljni i ponosni, ali da preostaje dug put kada je reč o sprovođenju reformi.

„Na tri ključna stuba treba da se fokusiramo, a to su privreda, javna uprava i vladavina prava“, navela je Brnabićeva.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije uspela da postigne makroekonomsku stabilnost i fiskalnu konsolidaciju i poručila da će biti nastavljeno sa fiskalnom disciplinom, a posebno u oblasti javne uprave.

„Uspeli smo i da smanjimo javni dug i da preokrenemo situaciju“, naglasila je Brnabićeva.

Rekla je da ima ogromno poštovanje prema FIC-u i svima koji su izabrali Srbiju kao svoju poslovnu destinaciju.

„Imali smo do sada najbolje rezultate na rang-listi Svetske banke – Duing biznis, pošto smo na 43. mestu od 190 zemalja. To je treća godina zaredom da unapređujemo svoju poziciju na rang-listi SB. To je pokazatelj da sprovodimo reforme. Napredovali smo i za 12 mesta na Globalnoj listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma“, naglasila je Brnabićeva.

Kako je rekla, predstoji još dosta posla da bismo bili još konkurentniji.

Ona je podsetila da je pre dve nedelje SB proglasila Srbiju za zemlju broj jedan u jugoistočnoj Evropi prema kriterijumima implementacije reformi i naglasila da je to veliki uspeh.

Navela je i da je Srbija trenutno na prvom mestu na osnovu indeksa po performansama za grinfild investicije po „Fajnenšel tajmsu“.

„Do kraja godine biće usvojen program za reformu Poreske uprave“

Ana Brnabić je poručila da će reforme biti nastavljene.

Brnabićeva ističe da se, kada je reč o ekonomskim pokazateljima, inflacija kreće u okviru projektovanih granica, da se smanjuje i stopa nezaposlenosti, da je došlo do rasta privatnog sektora i drugo.

„Ako pogledamo par godina unazad javni sektor je bio najomiljeniji poslodavac, što je slalo pogrešni signal i sada je to preokrenuto. Pokazatelji su odlični, ali moramo da budemo skromni i da sve držimo pod strogom kontrolom“, navodi premijerka.

Ističe da treba da se fokusiranmo na to da to kraja godine odgovorimo očekivanjima i podseća da su se investitori složili sa sindikatima da minimalac bude povećan za 10 odsto.

Prema njenim rečima, Vlada će uraditi sve da se ovi troškovi ne preliju na investitore.

Brnabićeva kaže da će se gledati na koji način može da se smanji poreski teret, ali da se ne ugrozi stabilnost.

„Nadamo se da ćemo do kraja novembra moći da najavimo do kog nivoa će biti povećana neoporeziva dobit“, rekla je Brnabićeva.

Najavila je i da će do kraja godine biti usvojen i program za reformu Poreske uprave. Objasnila je da će biti restrukturirana Poreska uprava, tako što će biti odvojeno ono što nije ključno za nju, što će biti delegirano drugim telima.

Izrazila je očekivanje da će u 2018. biti efikasnije refundiranje PDV onima koji na to imaju pravo, da će biti ojačan inspekcijski nadzor i da će se sprovoditi projekat e-inspektor.

Dodaje da su potrebna i bezgotovinska plaćanja.

Ona je naglasila da je smanjena javna potrošnja i da se sada zna koji je optimalan broj radnika u lokalnoj samoupravi, ali da imamo višak u javnoj upravi, a manjak u zdravstvu.

Rekla je da su e-uprava, e-usluge ključ za borbu protiv korupcije, što će biti fokus u naredne dve godine.

TV K::CN