Srbija medju šest zemalja u kojima je Fejsbuk uveo veliku promenu

Korisnici Fejsbuka u Srbiji mogli su da primete veliku promenu pošto su sa stranice za priliv vesti („njuz fid“) uklonjene objave organizacija, a slovački novinar Filip Struharik naveo je da je to slučaj u svega šest zemalja.

Prema Struhariku, uredniku slovačkih novina „Denik n“ (Dnevnik N), Fejsbuk je u Slovačkoj, Srbiji, Kambodži, Šri Lanki, Boliviji i Gvatemali na primarnom „njuz fidu“ ostavio samo objave prijatelja i plaćene reklame (sponsored posts), navodi portal Midijum (Medium.com).

Objave (postovi) organizacija, odnosno stranica (Page) izmeštene su u poseban deo (Explore feed), a da bi one bile vraćene u glavni „njuz fid“, te stranice za to moraju da plate.

Struharik je naveo da mu je zvaničnik kompanije Fejsbuk rekao da je reč o eksperimentu koji će trajati nekoliko meseci i da nema planova da se promena uvede na globalnom nivou.

Promena je u Srbiji i drugih pet zemalja nesumnjivo uticala na znatno smanjenje vidljivosti objava (reach) stranica, a verovatno će najviše biti pogodjeni oni koji imaju česte objave, kao što su mediji.

Struharik je naveo da su profili nekih slovačkih organizacija, odnosno stranice (Pages), imali u četvrtak i petak pad vidljivosti objava za čak dve trećine u odnosu na period pre uvodjenja promene.

Stranice slovačkih medija beleže četiri puta manju interakciju, merenu lajkovima, komentarima i prosledjivanjem (share), ali Struharik dodaje da je promena pogodila samo manje medije, a ne i najveće koji imaju velik broj pratilaca.

TV K::CN