Šojgu u Beogradu

Uz najviše državne i vojne počasti, ministar odbrane Aleksandar Vulin dočekao je, na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“, ministra odbrane Ruske Federacije. Sergej Šojgu prisustvuje obeležavanju Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Ministar Aleksandar Vulin je poželeo ministru odbrane Ruske Federacije dobrodošlicu na proslavu Dana pobede te istakao bliskost dveju zemalja jer su oduvek bile na istoj strani.

„U najtežim trenucima naše i vaše istorije mi smo bili na istoj strani. To je ono što ostaje zapamćeno, to je ono što opredeljuje budućnost. Zato mi nemamo prava da budemo manje hrabri od naših predaka. Vi znate da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da bi bila vojno neutralna i samostalna ona mora da bude vojnički jaka. Zato nam je vaša pomoć neizmerno važna“, rekao je ministar Vulin.

Dogovor predsednika Putina i predsednika Vučića je isto važan i zahvaljujući njemu možemo da kažemo da danas imamo mogućnost da branimo naše nebo, rekao je Vulin.

„Takođe bih želeo da zahvalim i Vama lično, jer znam koliko je bilo potrebno napora i truda da se sve ovo uradi“, rekao je Vulin.

Ministar Šojgu zahvalio je ministru Vulinu na pozivu da zajedno provedu današnji praznik.

„Pre 73 godine naši očevi i dede su rame uz rame oslobađali Beograd. To je posebno važno danas kada mnogi pokušavaju da prepisuju istoriju i kada se u nekim državama podižu spomenici onima koji su ratovali protiv nas i bili na strani fašizma. Mi ne možemo to da prihvatimo, rekao je Šojgu i podsetio Vulina da mu je u Moskvi obećao da će avioni stići u Beograd do današnjeg praznika.

„Kao što vidite oni su tu. Nadam se da će avioni biti siguran štit i garant bezbednosti i nezavisnosti Srbije“, rekao je ministar odbrane Ruske Federacije.

Pred ministrima Vulinom i Šojguom bio je postrojen počasni stroj Garde Vojske Srbije i intonirane himne Ruske Federacije i Republike Srbije u izvedbi Reprezentativnog orkestra Garde.

Svečanom dočeku ministra Šojgua prisustvovali su i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović.

Ruski ministar odbrane u Batajnici prisustvuje Prikazu operativnih sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2017“.

Predviđeno je da Šojgu položi venac na Spomenik oslobodiocima Beograda i Spomenik sovjetskom vojniku na Novom groblju.

U popodnevnim satima on će u Hramu Svetog Save razgovarati sa patrijarhom srpskim Irinejom.

TV K::CN