Na snazi crveni meteo alarm, na planinama sneg

Zbog padavina Hidrometeorološki zavod je objavio crveni meteoalarm za teritoriju zapadne Srbije, Šumadije i istočne Srbije. Narandžasti meteoalarm je na snazi u Pomoravlju, jugoistočnoj Srbiji i na Kosmetu, dok je ostatak Srbije pod žutim meteoalarmom.

Zabelelo se i u Ivanjici. Zbog snega koji je u višim planinskim predelima Ivanjice dostigao preko 20 centimetara saobraćaj je obustavljen na putevima Ivanjica – Golijska reka i Preko brdo – Odvraćenica. Snežni nanosi uslovili su otežan saobraćaj na državnom putu Divljaka-Ivanjica-Gajićevina, kao i na potezu Buk-Slatina. Otežan je saobraćaj na kružnom toku Prilike-Jasenovo kao i na državnom putu Kumanica-Gledjica.

Težak i mokar sneg izazvao je probleme u napajanju električnom energijom pa je bez struje deo Erčega, Smiljevac, Kovilje, Šančevi…

Kišu koja je tokom noći počela da pada u tri opštine Polimske doline u višim predelima tokom jutarnjih časovima zamenio je sneg. Na Zlataru ga ima oko 10 centimetara, dok u brdima iznad Priboja i Prijepolja visina belog pokrivača iznosi pet centimetara, a u Novoj Varoši zabeleo se i centar grada.

Svi putni pravcu na područiju ove opštine prohodni su, sneg nije doneo veće nevolje žiteljima.

Sneg do juče pada i na Kopaoniku, gde je do osam sati jutros, kada je bilo prvo merenje, visina snežnog pokrivača dostigla 17 centimetara. Sneg sada umereno pada i procenjuje se da će negde do 14 sati visina snega iznositi oko 20 do 25 centimatara.

Osim Kopaonika, na području Sjenice i Tutina takođe pada sneg, pa je zbog toga, kao i poledice koja se može javiti u jutarnjim i večernjim satima, na ovim putevima obavezna zimska oprema, saopštio je danas AMSS.

U saopštenju se navodi da je vožnja na putevima u Srbiji usporena zbog kiše koja i dalje pada u većini krajeva zemlje. Mogući su povremeni zastoji u saobraćaj, a veća količina vode koja se zadržava na putu predstavlja dodatnu opasnost na deonicama gde ima rupa ili drugih oštećenja jer su popunjena vodom pa se ne vide.

TV K::CN