Prvi okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosmetu

U Beogradu se održava prvi okrugli sto Vladine radne grupe za podršku unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji, na kojem svoje mišljenje iznosi više od 40 profesora prava. Dijalog je inicirao predsednik Srbije sa željom da se vodi na više nivoa, realno i sa ciljevima koji vode u budućnost, a ne u sukobe. Debati u Palati „Srbija“ prisustvuju predsednik Radne grupe Marko Đurić i ministarka pravde Nela Kuburović.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović kaže da je akademska zajednica prvo mesto odakle treba da krene dijalog, dok je dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović istakao da je značajno što dijalog počinje promišljanjima profesora pravnog fakulteta.

Ocenio je da je put kojim se ide „maglovit“, ali i „trnovit“, a na česte konstatacije da je Kosovo izgubljeno odgovara da Kosovo nije izgubljeno dok tamo ima 120.000 srpskih stanovnika.

Kosovo je, kaže Avramović, manje izgubljeno od srpskog sela koje nestaje, navodeći da je stanovništo na Kosovu najveća vrednost i blago koje predstavlja kapital koji Srbija treba negovati i iskoristiti.

Primetio je da je natalitet na Kosovu veći nego u Srbiji uprkos nesrećama koje su se dogodile, te da je spremnost ljudi da se bore na visokom nivou, dok je na državi da promisli kako pomoći svima da tamo ostanu.

„Nema magičnih poteza. Ovo će biti dug put koji podrazumeva niz malih koraka. Ne postoji veliko rešenje, postoji jedna lepeza manjih i čini mi se važnih koraka koji bi ovde mogli da se čuju“, rekao je Avramović i podsetio da je bilo različitih predloga ranije od „više od autonomije, manje od nezavisnosti: zatim „standardi pre statusa“…

Međutim, ukazuje da je činjenica „da ono sto je Srbija mogla dobiti u vreme Miloševića više nije mogla dobiti u vreme Košutinice i što više vremena prolazi Srbija će sve manje moći da afirmiše svoje prisustvo na KiM“.

Dekan Pravnog fakulteta u Prištini Vlada Mihajlović kaže da dijalog dožviljava kao izazov i da „svi zajedno osećamo kosovsku muku“.

„Tačno je da nema nase vojske i policije, ali dole je naš narod, imamo izgrađenu mrežu institucija, obrazovanje, zdravstvo, socijalne i druge službe i ne smemo da klonemo i da dignemo ruke“, rekao je Mihajlović.

Kaže da je obrazovanje „ključni stub na KiM“ i da je sudbina i opstanak Kosova povezana upravo sa tom oblašću i sa Univerzitetom u Mitrovici.

RTS

TV K::CN