Janjić: Izjava Haradinaja poziv Americi da podseti EU da je posao nezavršen

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je danas da je izjava kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da je nemoguće nastaviti dijalog sa Srbijom bez uključenja SAD, poziv Americi da podseti Evropsku uniju da je „posao nezavršen“.

„(Ramuš) Haradinaj kuca na otvorena vrata. Amerika je uvek pratila dijalog i bila prisutna. Sada Kosovo traži ono što Amerika sprema, ne znaju sve detalje, ali daju podršku Americi i zahtevaju jaču ulogu Amerike“, izjavio je Janjić agenciji Beta.

On je ocenio da SAD sigurno neće u dijalogu preuzeti ulogu Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Dodao je da Amerika još uvek nema do kraja definisan format za novu fazu dijaloga i da tek sada definiše svoju poziciju i nivo na kojem će se uključiti, kroz rad na platformama i strategijama.

Janjić je rekao da pretpostavlja da će po jedan predstavnik Nemačke i jedan Amerike prisustvati svim glavnim sastancima, dok bi po rangu niži članovi iz timova pratili politički deo gde učestvuju pregovarači.

Osnivač Foruma za etničke odnose je kao motive za ovakvu reakciju Haradinaja naveo mnogo loših iskustava koje je Kosovo imalo sa EU, kao što je pitanje vizne liberalizacije i nepoštovanje postignutih dogovora.

Beta

TV K::CN