Grad Niš kupuje zgradu za galeriju za 1,9 miliona evra

Nova Galerija „Srbija“ biće kod „ureda“?

Niško Gradsko veće donelo je danas odluku da grad za 1,9 miliona evra kupi zgradu u Ulici Milojka Lešjanina 41, prvenstveno zbog preseljenja Galerije savremene likovne umetnosti.

Galerija je zbog restitucije ovog leta ostala bez prostora na Trgu Kralja Milana i za izložbe privremeno koristi salu Oficirskog doma, ali problem njenog depoa nije rešen.

Načelnik Gradske uprave u Nišu Ljubiša Janić rekao je da dvospratni objekat u Ulici Milojka Lešjanina, u užem centru grada, ima 2.000 kvadrata i da je pre par godina kompletno renoviran.

„Taj prostor biće dovoljan za Galeriju savremene likovne umetnosti i depo, ali i za preseljenje pojedinih javnih preduzeća i možda dela Gradske uprave„, rekao je Janić.

On je kazao da objekat koji grad kupuje pripada firmi „Monikom“, koja se i jedina javila na oglas grada za prodaju prostora za Galeriju.

Nekadašnja Galerija Srbija, sada vraćena vlasnicima. Grad uzima novi prostor kod „ureda“

„Cena od oko 1.000 evra po kvadratu je prihvatljiva, pogotovo ka se uzme u obzir lokacija objekta i činenica da je grad prošle godine prodao lokale u centru za 9.000 evra po kvadratu„, naglasio je Janić.

On je rekao da kupovinom zgrade za Galeriju predstavnici grada ispunjavaju obećanje da će novac dobijen prodajom lokala biti uložen u nabavku novog objekta.

Janić je kazao da odluku Gradskog veća o kupovini zgrade u Ulici Milojka Lešjanina treba da potvrdi i Skupština grada Niša, ali da su realna očekivanja da se Galerija u taj prostor preseli do kraja godine.

Grad Niš prodao je prošlog leta tri lokala ukupne površine 160 kvadrata za 1,5 miliona evra.

 

B. Ljubisavljević

Jugmedija

TV K::CN