Godišnjica zločina u Sjeverinu

Navršava 25 godina od otmice i ubistva 17 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti kod mesta Sjeverin, u opštini Priboj.

Pripadnici paravojne jedinice „Osvetnici“, delujući pod okriljem Vojske Republike Srpske, presreli su autobus koji je saobraćao od mesta Rudo (BiH) ka Priboju (Srbija) i, nakon legitimisanja putnika, izveli sve Bošnjake i odveli ih u pravcu Višegrada.

Zarobljeni civili su nakon mučenja ubijeni, a za taj ratni zločin protiv civila pred Okružnim sudom u Beogradu 2005. godine pravosnažno su osuđeni na 20 godina zatvora Milan Lukić, Oliver Krsmanović i Dragutin Dragićević, a na 15 godina Đorđe Šević.

Ubijeni su Mujo Alihodžić, Mustafa Bajramović, Ramiz Begović, Ramahudin Ćatović, Esad Džihić, Idriz Gibović, Zafer Hadžić, Medo Hodžić, Medredin Hodžić, Mevlida Koldžić (rođ. Hodžić), Alija Mandal, Sead Pecikoza, Hajrudin Sajtarević, Derviš Softić, Mithad Softić i Mehmed Šebo, dok je u noći pred otmicu autobusa u Sjeverinu otet i Sabahudin Ćatović.

Do sada su, međutim, nađeni posmrtni ostaci samo jedne žrtve, dok se ostali i dalje vode kao nestala lica.

Fond za humanitarno pravo (FHP) i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda (Sandžački odbor) očekuju od državnih organa Srbije da „ispune svoju moralnu i pravnu obavezu prema porodicama žrtava, kako u pogledu pronalaženja posmrtnih ostataka stradalih, tako i u pružanju pravičnog obeštećenja“, iako je nesporno da se sama otmica dogodila na teritoriji druge države, odnosno Bosne i Hercegovine.

Tužba za naknadu štete, podneta 2007. godine, odbijena je, pa su se porodice žrtava obratile u septembru prošle godine Evropskom sudu za ljudska prava, gde je postupak još uvek u toku.

 

Izvor: Tanjug

TV K::CN