Epidemija i u Srbiji: Male boginje stigle u Kragujevac

Male boginje stigle su sa KiM, gde je u nekim mestima zabeležena epidemija malih boginja, u Kragujevac, pišu „Večernje novosti“.

Podsetimo, RTS je nedavno preneo da je u pojedinim opštinama Na Kosovu, među kojima su i one sa srpskim stanovništvom, zabeležen povećan broj obolelih od morbila, a od te zarazne bolesti čak je umrlo i jedno dete. Samo u Prištini zabeleženo je oko 100 slučajeva.

Zbog toga su tamošnje zdravstvene i nadležne institucije povećale nadzor građana ali i obuhvat vakcinacije MMR vakcinom.

Na dodatnom oprezu su i nadležni u Srbiji, ali i u Crnoj Gori odakle je u ponedeljak saopšteno da je epidemija malih boginja u toj zemlji za sada sasvim izvesna, budući na situaciju na Kosovu ali i u okruženju.

Kako pišu „Novosti“, male boginje su međutim već stigle sa Kosova u Kragujevac.

U Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ laboratorijski je potvrđeno da je osoba iz Kosovske Mitrovice, koja je bila u poseti Kragujevcu, razvila simptome bolesti.

To je, navodi dalje taj beogradski list, drugi slučaj prenošenja malih boginja s Kosova, otkako je tamo proglašena epidemija.

B92

TV K::CN