Dačić protiv uslovljavanja dijaloga prisustvom SAD

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je danas izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se dijalog Beograda i Prišrtine može nastaviti samo uz veće učešće SAD.

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da je dobro poznato da je dijalog prebačen iz Ujedinjenih nacija u Brisel.

„Što se nas tiče, mi smo za da se vrati u UN, ali nismo tu da kočimo dijalog, već treba da ga podstaknemo“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da su izjave kosovskog premijera namenjene za unutrašnju političku upotrebu.

Kosovski premijer najavio je izradu nove platforme za dijalog sa Beogradom i dodao da je nemoguće nastaviti dijalog „ako i Amerika nije za stolom“.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je prošle nedelje da je od potpredsednika SAD Majka Pensa dobio obećanje da će SAD biti direktno uključene u dijalog Prištine i Beograda.

Portparolka Evropske službe za spoljne poslove Maja Kocijančić rekla je potom da je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU oduvek imao podršku SAD i da će ta bliska saradnja biti nastavljena i dalje.

Vrše se pritisci oko statusa ruskog humanitarnog centra u Nišu
Dačić je izjavio je i da pitanje statusa ruskog humanitarnog centra u Nišu nije rešeno zato što se vrše veliki pritisci i zato što se ta tema politizuje.

Dačić je rekao da Srbija ne želi da pitanje statusa ruskog humanitarnog centra u Nišu postane predmet političkih sporova.

„To pitanje treba da se reši kako je uobičajno i u skladu s Bečkom konvencijom. Nadam se da će se to brzo desiti“, rekao je šef srpske diplomatije.

Strani ambasadori ne treba da se mešaju u unutrašnje stvari Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da američki ambasador u Beogradu Kajl Skot, ni drugi strani ambasadori u Srbiji ne bi trebalo da se mešaju u unutrašnje stvari Srbije.

„Naši ambasadori u svetu ne komentarišu izjave ministara zemalja domaćima. Postoje način komunikacije i oni nisu preko medija“, rekao je Dačić povodom izjave Kajla Skota da srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin hvali osuđenog ratnog zločinca.

Kajl Skot je juče na svom Tviter nalogu naveo da „meseci rada na poboljšanju imidža Srbije u SAD mogu biti podriveni jednom izjavom“, reagujući na prošlonedeljnu Vulinovu izjavu u Nišu.

Vulin je na skupu bivših starešina Treće armije Vojske Jugoslavije za vreme NATO bombardovanja, među kojima je bio i general u penziji i haški osuđenik Vladimir Lazarević, kazao da je „prošlo vreme kada ti ljudi nisu mogli da uđu u Vojnu akademiju i kada su nas terali da ih se stidimo“.

Nikada se više niko neće stideti ovih ljudi, jer ih se nikada nije postidela vojska kojoj su komandovali i nikada ih se nije postideo narod koji su branili i odbranili“, rekao je Vulin.

Dačić je danas kazao da generalu Vladimiru Lazareviću i ostalima koji su odslužili kazne nije zabranjeno da se uključuju u političke procese niti daju bilo kakve izjave.
On je dodao da je general Lazarević, posle odsluženja kazne, građanin kao i svaki drugi.

Lazarević je odslužio kaznu, Haradinaj je predsednik vlade koji će tek da odsluži kaznu, a da ne govorim o tome da se Gotovina sprema da bude predsednik Hrvatske. Videli ste i Nasera Orića koji je sada oslobođen optužbe„, rekao je Dačić.

TV K::CN