„Batut“: 12 slučajeva malih boginja

Od oktobra do danas Institutа zа jаvno zdrаvlje Srbije „Dr Milаn Jovаnović Bаtut“ registovao je 12 slučajeva malih boginja.

To je rekla vršiteljka dužnosti direktora Verica Jovanović, koja je dodala i da se radi o stanovništvu sa Kosova i Metohije.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla su u pitanju građani iz mesta Zvečan i Kosovska Mitrovica i dodala da je slučaj koji se pojavio u Kragujevcu takođe poreklom sa Kosova.

„Inicijalni momenat bio je na Kosovu“, kazala je Jovanović i dodala da Institut raspolaže informacija sa onog dela teritorije Kosova koji je pod ingerencijom Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

Jovanović je izjavila da se sprovode sve mere predostrožnosti i pojačanog nadzora i poručila građanima sa Kosova i Metohije, ali i ostatka Srbije da je neophodno obaviti redovnu imuzaciju.

„Dodala bih da nema opasnosti po građane, radi se o stabilnoj situaciji, epidemiološka situacija je potpuno pod kontrolom“, izjavila je Jovanović na stručnom skupu „Mikrobiološkа dijаgnostikа u nаdzoru nаd zаrаznim bolestimа u Srbiji – izаzovi 21. vekа“ u Beogradu.