Vučić nastavlja posetu Sarajevu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja zvaničnu dvodnevnu posetu Bosni i Hercegovini.

Danas će razgovarati sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH i sastaće se sa predsedavajućim Savetu ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Vučić je juče posle razgovora sa članovima Predsedništva BIH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem rekao da BIH u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja, koji to pokazuje poštovanjem teritorijalnog integriteta i jačanjem političkih i svih drugih veza.

On je rekao da se upravo završava formiranje komisije za granicu i izrazio uverenje da će se uskoro rešiti taj problem, podsetivši da još tri odsto treba da se reši.
Navodeći da je rešenje blizu, Vučić je istakao da bi to bio izvanredan signal za region i BIH i da bi se na taj način pokazalo da je međusoban dogovor moguć.

Uputio je članovima Predsedništva BiH poziv da dođu u Beograd, a ako se završe mnoge stvari do kraja godine, pozvao bi i evropske zvaničnike. Govoreći o potopljenom zemljištu rekao je da bi se poravnjanjem taj problem mogao skinuti s dnevnog reda.

Što se tiče infrastrukturnih projekata koji povezuju dve zemlje poručio je da je Srbija spremna, a uskoro i potpisuje ugovor za deonicu Čačak-Požega, da isfinansira preostalih 60 kilometara do Kotromana.

Ukazao je da je dao predlog da se završi svih 11 mostova koji spajaju Srbiju i BiH, a čije obnavljanje kasni zbog sitnih stvari u Bosni.

Založio se i za uklanjanje svih barijera u trgovinskoj razmeni, o čemu će danas biti, kako je najavio, razgovora između resornih ministara.

Predsednik je juče posetio i Istočno Sarajevo gde je razgovarao sa gradonačelnikom Nenadom Vukovićem i načelnicima šest opština. Vuković je rekao da je poseta predsednika Srbije Istočnom Sarajevu istorijska i da je Vučić najvažniji gost od osnovanja tog grada 1993. godine.

TV K::CN