U Srbiju stižu novi lekovi za HIV i Parkinsonovu bolest

Farmaceutska kompanija Aktavis (Actavis) danas je najavila da će pacijentima i zdravstvenom sistemu u Srbiji obezbediti prvu generičku zamenu za terapiju HIV-a, čime se postižu značajne uštede.

Reč je o terapiji koja je jednako efikasna kao postojeća, ali će sada biti dostupna po znatno nižoj ceni, što će omogućiti da veći broj HIV pacijenata bude lečen modernom kombinacijom lekova„, navodi se u saopštenju Aktavisa.

Dodaje se da će do kraja ove godine Aktavis tržištu obezbediti i prvu generičku kopiju fiksne kombinacije lekova za terapiju Parkinsonove bolesti, čime će se smanjiti trošak participacije koji pacijenti plaćaju.

Zahvaljujući činjenici da smo deo Teva grupe, jedne od najvećih farmaceutskih kompanija na svetu, sada smo u mogućnosti da Srbiji obezbedimo veliki broj modernih i dokazanih lekova koji se koriste u gotovo svim terapeutskim oblastima i to pod uslovima koji će omogućiti zdravstvenom fondu i pacijentima da deo novca preusmere u druge svrhe„, rekao je direktor Aktavisa za Srbiju i Crnu Goru Pavle Marjanović.

Najavio je da će do kraja godine Aktavis zdravstvenom sistemu Srbije obezbediti i četiri vrlo važna preparata za terapiju bolničkih pacijenata.

U sastavu Aktavisa je fabrika lekova Zdravlje u Leskovcu.

TV K::CN