Tači: Vojska Kosova se formira uz podršku SAD, EU i NATO

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da će Oružane snage Kosova (OSK) biti formirana do kraja ove godine u partnerstvu sa SAD, NATO-om i EU. On je rekao da će Oružane snage Kosova biti moderna, multinacionalna, profesionalna i sigurna perspektiva za članstvo u NATO.

„Definitivno, očekujem da se Vojska formira do kraja ove godine. Imamo mogućnost ustavnih promena i snažno podržavamo to. Vojska će biti uspostavljena ove godine u saradnji sa NATO-om i Sjedinjenim Državama, a kancelarija predsednika će voditi ovaj proces u saradnji sa novim ministarstvom“, kazao je Tači u petak uveče gostujući na Radio-televiziji Kosova.

Predsednik Kosova je još prošle godine u Skupštini Kosova predao predlog zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u Oružane snage, ali su se promenama u zakonu usprotivili predstavnici medjunarodne zajednice na Kosovu i najviši zvaničnici NATO-a, koji nemaju ništa protiv formiranja Oružanih snaga Kosova ali zahtevaju da se taj proces ostvari putem široke javne rasprave i uz izmene i dopune Ustava Kosova.