Nove sankcije Saveta bezbednosti, udarac za Pjongjang

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju o novim sankcijama Severnoj Koreji zbog njenog šestog i najsnažnijeg nuklearnog testa. Usvojena je ublažena verzija prvobitnog američkog predloga rezolucije.

Rezolucija ne obuhvata zamrzavanje imovine severnokorejske vlade i lidera Kim Džong Una kao što su to SAD prvobitno tražile, prenose agencije.

Najnovijom rezolucijom se zabranjuje Pjongjangu da u narednih 12 meseci uvozi sirovu naftu, ali ne i sve oblike prirodnog tečnog gasa, dok se uvoz naftnih derivata ograničava na dva miliona barela godišnje.

Rezolucijom se zabranjuje izvoz sve tekstilne robe, dok se svim zemljama zabranjuje da izdaju nove radne dozvole za radnike iz Severne Koreje, što su dva ključna izvora čvrste valute za Pjongjang.

Ovo je deveta rezolucija koju je 15 članica SB UN jednoglasno usvojilo zbog nuklearnog programa Severne Koreje od 2006. godine. Vašington je prvobitan predlog rezolucije ublažio kako bi dobio podršku Kine i Rusije.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli izjavila je da SAD ne žele rat sa Severnom Korejom i da Pjongjang „još nije prešao tačku s koje nema povratka“.

„Ako Severna Koreja pristane da obustavi svoj nuklearni program, može da polaže pravo na budućnost. Ako dokaže da može da živi u miru, svet će živeti u miru sa njom“, poručila je Hejlijeva u Savetu bezbednosti, prenosi Rojters.

Ambasadorka SAD je istakla da nova rezolucija ne bi bila usvojena da se nisu razvili snažni odnosi između američkog predsednika Donalda Trampa i predsednika Kine Si Đinpinga.

Seul i Tokio pozdravljaju rezoluciju

Južna Koreja je pozdravila novu rezoluciju Saveta bezbednosti. Seul saopštava da je jedini način da Pjongjang izbegne izolaciju i ekonomske sankcije okončanje nuklearnog programa i nastavak dijaloga, preneo je Rojters.

Severna Koreja treba da shvati će nesmotren izazov protiv međunarodnog mira samo doneti još snažnije međunarodne sankcije protiv nje, saopštila je Plava kuća.

I premijer Japana Šinzo Abe pozdravio je usvajanje rezolucije i rekao da je važno promeniti politiku Severne Koreje nametanjem višeg nivoa pritiska.

Kineska novinska agencija Sinhua navela je u komentaru da je administracija američkog predsednika Donalda Trampa napravila grašku odbacivanjem diplomatskog pristupa prema Severnoj Koreji.

Sjedinjene Američke Države treba da se prebace sa izolacije na komunikaciju kako bi okončale „beskrajnu pretnju“ na Korejskom poluostrvu gde su „nuklearni i raketni testovi izazvali oštrije sankcije, a oštrije sankcije pozivaju na nova testiranja“, navela je Sinhua.

 

Izvor: Tanjug