Katalonija, sukob policije i demonstranata

Pristalice koje se zalažu za nezavisnost Katalonije sukobili su se sa španskom policijom dok su prevozili katalonske zvaničnike uhapšene u današnjim racijama. Policija zaplenila više miliona glasačkih listića.

Demonstranti su pokušali da blokiraju policajce dok su odvodili IT menadžera Savijera Puiha iz odeljenja za spoljne odnose Katalonije.
Puiha je jedan od 12 zvaničnika uhapšenih u današnjim racijama.

Demonstranti su takođe pokušali da blokiraju policijsko vozilo, usled čega je došlo do guranja, međutim nije bilo hapšenja niti je iko povređen, prenosi AP.

Španska policija uhapsila je u toku dana 12 osoba u racijama koje su sprovedene u kancelarijama regionalne vlade Katalonije, izvestili su španski mediji.

Mediji navode da su na meti uglavnom ekonomske institucije.

Ranije danas, uhapšen je i visoki finansijski zvaničnik Katalonije, Jusep Maria Hove.

Policija i vlasti su odbili da pruže više detalja o današnjoj akciji, rekavši da je sudija akciju proglasio tajnom.

Kako navodi agencija AP, akcija predstavlja deo napora da se stane na kraj planiranom referendumu o nezavisnosti Katalonije zakazanom za 1. oktobar.

Španska policija zaplenila je u Kataloniji više miliona glasačkih listića koji je trebalo da budu korišćeni za referendum o nezavisnosti te španske pokrajine, a koji je Madrid zabrani, rekao je za AFP izvor, koji je tražio da ostane anoniman.

Kako je naveo, zvaničnici trenutno ponovo prebrojavaju listiće, ali tvrdi da bi broj zaplenjenih glasačkih listića u Bigesu, na oko 45 kilometara severno od Barselone, mogao da dostigne devet miliona.

Lider Katalonije Karles Pudždemon rekao je da je Vlada Španije uvela de fakto vanredno stanje u Kataloniju, misleći na niz mera koje je Vlada preduzela.

 

Izvor: Tanjug

TV K::CN