Han pred dolazak u BG poručio: EU perspektiva neupitna

Visoki komesar EU za proširenje Johanes Han izjavio za „Novosti“, pred dolazak u Beograd, da je evropska perspektiva Srbije čvrsta i neupitna.

On je takođe kao dobrodošlu ocenio inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu.

„Povodom inicijativa predsednika Vučića da pokrene veliku javnu debatu o ovom osetljivom pitanju u Srbiji je veoma dobrodošla. To pokazuje hrabrost i realizam. Pregovarački okvir zahteva sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova koja doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u regionu i garantuje zaštitu prava svih građana“, rekao je Han za „Večernje novosti“.

Han je istakao da je evropska perspektiva Srbije čvrsta i neupitna, a da tempo pristupnih pregovora zavisi od tempa reformi, naročito u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom.

On je dodao i da nije postavljeno ograničenje brzine, ali da jačanje vladavine prava treba sve više da postaje politički prioritet u Srbiji.

Han je rekao da pristupanje EU nije samo nacionalni cilj Srbije već i EU koja je zbog toga od 2000. uložila oko tri milijarde evra subvencija. „Sa deset već otvorenih poglavlja od kojih je nekoliko privremeno zatvoreno, ili su na putu, Srbija ostvaruje kontinuirani napredak“, rekao je evropski komesar navodeći da će njegova ključna poruka Vladi i građanima Srbije biti da ovaj zamah treba održati i ojačati jer je EU ozbiljna u vezi s pristupanjem.

„Ne postoji alternativa tome da Srbija postane deo velike evropske porodice kojoj pripada“, kaže on. an je naveo d
ma njegovim rečima, podrazumeva i progresivno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU do datuma pristupanja.

„Srbija treba da uloži dodatne napore u tom pogledu. Zajednička spoljna i bezbednosna politika EU ostavlja dovoljno prostora za razvijanje bilateralnih odnosa sa zemljama koje nisu članice EU, sve dok se zajednički okvir poštuje“, rekao je Han.

 

Izvor: Tanjug, Večernje novosti

TV K::CN