Geomagnetska oluja danas i sutra, upozorava Republički geodetski zavod Srbije

Intenzivna solarno-geomagnetska oluja koja sa Sunca stiže do Zemlje, može danas i sutra dovesti do poremećaja elektro-mreže i distributivnih sistema, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ) Srbije.

Mogući su i poremećaji u radu „satelitskih i komunikacionih sistema, GPS tehnologija, radarskih sistema i sistema za navigaciju“, naveo je RGZ.

RGZ je na svom sajtu naveo da je najava solarne i geomagnetske bure (oluje), odnosno poremećaja u Geoprostoru planete Zemlje, mera upozorenja.

Dodaje se da „geoefektivnost solarne i geomagnetske bure može imati uticaja na promene meteoroloških parametara i na formiranje vremenskih prilika“.“Bioritmička, radna i fizička aktivnost meteoropata i hipersenzitivnih ljudi mora biti prilagodjena situaciji, moraju se pratiti uputstva i preporuke medicinskih ustanova…“, dodao je RGZ.

U okviru RGZ postoji Geomagnetska opservatorija Grocka (GCK), u kojoj se prate solarno-geomagnetski poremećaji.

Ta opservatorija razmenjuje geomagnetske podatake u okviru Svetske mreže geomagnetskih opservatorija tako da može dati najavu, odnosno prognozu solarne bure i sa njom povezane jonosferske i geomagnetske bure.

Beta