„Ajfon 10“, pametni telefon budućnosti!

Od „epl voča“, preko „epl televizije“, nove generacije „ajfona“ – „ajfona 8“ i „8 plus“, predstavnici „Epla“ sa Timom Kukom na čelu stigli su do pametnog telefona budućnosti „ajfona 10“. „Desetka“ je zmaj među smartfonima jer se otključava kada ga vlasnik pogleda, bežično se puni, izvršava 600 milijardi operacija u sekundi…

20.57 – Cena futurističke „desetke“ kretaće se od 999 dolara, moći će da se naruči, a isporuka će početi 3. novembra.

20.44 – Baterija novog „Eplovog“ ponosa traje dva sata duže nego kod „ajfona 7“, a puni se bežično „Er pauer“ (Air Power) sistemom, po potrebi, istovremeno sa „epl vočom“ i slušalicama.

20.25 – „Ajfon 10“ je zaključan dok ga vlasnik ne pogleda – Face ID vas prepoznaje zahvaljujući bioničkom čipu koji koristi program prepoznavanja lica. U odnosu na otisak prsta, ovaj sistem je bezbedniji jer je verovatnoća da neko ima isto lice kao vlasnik jedan prema milion. „Desetka“ uvodi takozvane animodžije – animirane emodžije koji se mogu kontrolisati izrazom lica.

20.16 – Na telefonu sledeće decenije, pametnom telefonu budućnosti timovi u „Eplu“ radili su godinama. Rezultat je „Eplov“ kec iz rukava „ajfon 10“ (iPhone X). Ovaj model biće dostupan u beloj i srebrnosivoj nijansi i može se pohvaliti sa 600 milijardi operacija u sekundi. Nema dugme Home, korisnik samo dodirne ekran i telefon se „budi“. Povlačenje prsta nagore po ekranu u bilo kom momentu vrati će korisnika na početnu stranu.

19.55 – Na redu je „ajfon“! Nova generacija „ajfona“ – „ajfon 8“ i „ajfon 8 plus“. Telefoni će biti dostupni u tri boje crnoj, srebrnosivoj i zlatnoj. Otporni na vodu i prašinu. Staklena pozadina umesto aluminijumske kod „sedmica“, zadnja kamera sa 12 megapiksela, to jest kamera sa dualnim sočivom i 12 megapiksela samo su neke od osobina novih modela. Displej 4,7 inča kod „osmice“ i 5,5 inča kod modela „8 plus“. Kapacitet 64 ili 256 gigabajta. Cena: od 699 dolara naviše (799 za verziju „8 plus“).

19.40 – Da bi korisnici uživali u filmovima, sportskim događajima, programu, video-klipovima inženjeri američke kompanije pripremili su „Epl televiziju“ koja se oslanja na 4K tehnologiju, ali sa HDR kvalitetom slike.

19.19 – „Epl voč“ najprodavaniji sat na planeti, čak ispred „roleksa“, prvi je uređaj koji će biti predstavljen. Sat „epl voč“ serije tri je neverovatan: radi nezavisno od telefona, čak 40 miliona pesama staje na njega i prvi put je telefon u satu tj. na zglobu, naravno, ukoliko to korisnik želi! I siri je tu. Obe opcije sa ugrađenim telefonom ili bez njega u prodavnice stiže 22. septembra, a koštaće od 399 dolara (Cell verzija sa telefonom), odnosno od 329 dolara.

19.02 – Tim Kuk na početku predstavljanja noviteta u „Eplu“, izvršni direktor kompanije Tim Kuk poželeo je posetiocima dobrodošlicu u Teatar „Stiv Džobs“ koji se nalazi u okviru Epl parka i istakao da je Džobs zaslužio i dobio zdanje kao što je to u kojem se nalaze.

Nekoliko dana pred lansiranje novih uređaja, „Epl“ je pretrpeo jedno od najvećih curenja u istoriji u kojem su otkriveni nazivi uređaja i cene. Uprkos tome interesovanje za novitete koji su predstavljeni u Kupertinu ipak nije opalo.

Informacije koje se nalaze u novoj verziji softvera „iosa 11“ ukazale su na to da će kompanija predstaviti tri glavna proizvoda „ajfon 10“ (bilo je nedoumica da li će se zvati „ajfon Iks“ ili „ajfon 10“), „ajfon 8“ i „ajfon 8 plus“.

Izvor: RTS, Techradar, Biznis insajder

 

TV K::CN