Dodeljene prve licence za profesionalne upravnike stambenih zgrada

U Privrednoj komori Srbije uručene su prve licence za profesionalne upravnike stambenih zgrada, koji će biti angažovani ako se stanari ne dogovore da će sami brinuti o održavanju zgrade. Pomoćnica ministarke za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, Jovanka Atanacković, rekla je da će zgrade u Srbiji voditi 10.000 profesionalnih upravnika, čije će jedino i najvažnije ovlašćenje biti da zastupaju interese stanara.

Ispit za sticanje licence za profesionalno upravljanje stambenim zgradama položilo 198 kandidata, a njih 161 je podnelo zahtev za licencu koju im je uručila pomoćnica ministarke za gređevinarstvo, saobraćaj i inferastrukturu, Jovanka Atanacković.

Profesionalne upravljanje nije obaveza u Srbiji već mogućnost koju stanari ako žele mogu da izaberu i mogu ih ugovorom angažovati u kome će biti dogovorene sve međusobne obaveze i prava.

Pored Privredne komore Srbije i druge organizacije su dobile licencu da vrše obuke, koje se već započinju širom Srbije. Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, kojim se ustanovljava profesija profesionalnog upravnika, privredna komora Srbije dobila je ovlašćenja da vodi registar profesionalnih upravnika, dostupan na portalu Komore, organizuje polaganje ispita, izdaje i oduzima licence, utvrđuje pracva, dužnosti i etičke norme ponašanja u obavljanju delatnosti.

 

TV K::CN