Vučić s predstavnicima “Cumtobela” počeo posetu Nišavskom okrugu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je, razgovorom sa predstavnicima kompanije „Cumtobel grup“, dvodnevnu posetu Nišavskom okrugu, gde će prisustvovati postavljanju kamena temeljca za izgradnju fabrike te kompanije, obići završne radove na Kliničkom centru u Nišu, radove na Koridoru 10, kao i škole u Pirotu, te puštanju u rad prve faze proizvodnje u „Leoniju“.

Sastanku Vučića i predstavnika austrijske kompanije „Cumtobel grupa“, posle kojeg sledi potpisivanje ugovora između Vlade Srbije i te kompanije, prisustvuju ministar privrede Goran Knežević i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.
Austrijski proizvođač rasvetnih uređaja i komponenti, koji će zaposliti 1.100 radnika, u pogon u Nišu investiraće okvirno oko 30 miliona evra i upošljavaće mahom inženjere.

U naredne dve i po finansijske godine, fabrika će se graditi na lokaciji u južnoj industrijskoj zoni Niša, a kada bude završena pokrivaće površinu od 40.000 kvadratnih metara.

Prvi proizvodi, kako je najavljeno, izaći će u finansijskoj 2018/19. godine, a potpuni završetak objekta očekuje se u periodu od 2,5 godine.

„Cumtobel grupa“ ima 13 fabrika i prodavnica u skoro 90 zemalja, u kojima zapošljava 6. 562 radnika, zaključno sa 30. aprilom ove godine.

Predsednik Srbije obići će kasnije danas i završne radove u novom Kliničkom centru Niš, najmodernijem zdrastvenom kompleksu u ovom delu Evrope.

Nakon toga u večernjim satima predsednik Srbije obići će radove na Koridioru 10, na obilaznici kod Dimitrovgrada.

Predsednik Srbije sutra će obići radove na rekonstrukciji dve škole u Pirotu a posetu Nišavskom okrugu završiće obilaskom još jedne velike strane investicije, fabrike Leoni u Nišu, gde će početi prva faza proizvodnje.

Reč je o investiciji nemačkog proizvođača kablova, vrednoj 22 miliona evra.

Fabrika u prvoj fazi ima 15. 000 kvadratnih metara, dok će po završetku svih radova imati 25. 000 kvadratnih metara i zapošljavati 2. 200 radnika.

„Leoni“ u Srbiji od 2009. godine proizvodi auto-kablove u Prokuplju i u Malošištu, kraj Doljevca, gde zapošljava više od 5.000 ljudi.

U prvom kvartalu ove godine Leoni Grupa ostvarila je neto prihod od 33,6 miliona evra, što je tri puta više nego u istom periodu prošle godine.

 

Izvor: Tanjug

TV K::CN