Vučić danas sa Erdoganom u Istanbulu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u poseti Turskoj tokom koje će se danas sastati sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i učestvovati na 22. Svetskom naftnom kongresu u Istanbulu.

Vučić je juče doputovao u Istanbul, a na aerodromu mu je priređen svečani doček.

Kongres o nafti, koji se ove godine održava u Istanbulu, najveće je svetsko okupljanje u gasnoj i naftnoj industriji, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

Na ovogodišnjem kongresu učestvuje više od 6.000 delegata, 50 ministara i oko 25.000 posetilaca Svetske naftne izložbe.

Vučić je ranije najavio da će gasovod „€žTurski tok“ biti tema njegovih budućih razgovora tokom posete Turskoj, a možda i u Solunu, gde će u četvrtak biti održan samit Srbije i Grčke.

On je nedavno novinarima rekao da će tokom boravka u Turskoj to biti jedna od glavnih tema.

Predsednik je naveo da će se sastati sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a možda ponovo i sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovom, sa kojima će razgovarati o „€žTurskom toku“, koji, preko naše zemlje, treba da ide do Mađarske.

– €žVolim manje da govorim o tome od prijatelja iz Mađarske, da se manje radujemo unapred – istakao je Vučić.

Istakao je da je potrošnja gasa u Srbiji u prvih šest meseci veća za 40 odsto nego prošle godine, što govori o rastu industrijske proizvodnje, boljim plaćanjima, kao i da izmirujemo obaveze na vreme.

Sada su, zbog toga, i drugi zainteresovaniji da prodaju gas Srbiji.

Podvukao je da je pitanje energetske bezbednosti Srbije je jedno od ključnih.

– Dakle, Rusi rade Turski tok i oni prelome cevovod blizu tursko-bugarske granice i on ide ka Istanbulu i najvećim turskim gradovima. Ranije je bila ideja da se dalje ide kroz Tursku, Grčku, Makedoniju i Srbiju. Danas postoji još realnija ideja pošto Bugari prave Evropski centar za primanje gasa sa razlicitih strana. A najvećim delom je to ruski gas – objasnio je nedavno Vučić.

 

TV K::CN