Filmski festival u Veneciji počinje 30.avgusta

Organizatori 74. Medjunarodnog filmskog festivala u Veneciji (Mostra) saopštili su danas da će se 21 ostvarenje takmičiti za glavnu nagradu, Zlatnog lava.

Na spisku se nalaze filmovi reditelja Džordža Klunija, Giljerma del Tora kao i triler Darena Aronofskog, javila je agencija AP.

Kluni će kao reditelj predstaviti ostvarenje „Suburbicon“ sa Metom Dejmonom i Džulijanom Mur u glavnim ulogama.

Del Toro će se takmičiti za Zlatnog lava sa filmom „The Shape of Water“, a Aronofski sa ostvarenjem „Mother“ u kojem je glavna uloga poverena Dženifer Lorens.

Ovogodišnju Mostru koja počinje 30. avgusta, otvoriće film „Downsizing“ (Smanjivanje) američkog reditelja Aleksandera Pejna koji će biti prikazan van konkurencije.

Festival će 9. septembra zatvoriti film „Outrage Coda“ japanskog reditelja Takešija Kitana.

Zlatni lav za životno delo ovogodišnjeg Medjunarodnog filmskog festivala u Veneciji biće dodeljen američkim glumcima Džejn Fondi i Robertu Redfordu.

Počasne nagrade će biti uručene glumcima 1. septembra dok će na festivalu van konkurencije za Zlatnog lava biti prikazan film „Our souls at Night“ reditelja Riteša Batre, s Džejn Fondom i Redfordom u glavnim ulogama.

Reditelji Mišel Franko, Edgar Rajt i Tajvanac Jonfan kao i glumice Rebeka Hol, Ana Muglalis i Žasmin Trinka biće članovi žirija kojim će ove godine predsedavati američka glumica Anet Bening

Mostra je pored filmskog festivala u Kanu i Berlinu, jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

TV K::CN