Počela predaja dokumenata na fakultetima

Prijavljivanjem kandidata počeo je upis na fakultete Univerziteta u Beogradu, koji naredne školske godine upisuje 14.850 studenata, od kojih 9.511 budžetskih. Najveće interesovanje očekuje se za medicinu i IT, ali i sa Pravnog fakulteta u Beogradu ističu da iskustvo govori da će i ove godine ovaj fakultet biti popularan, a na njemu ove godine ima 1450 mesta.
Predaja dokumenata na fakultetima Univerziteta u Beogradu, u okviru prvog upisnog roka traje do 25. juna, a zatim sledi polaganje prijemnog ispita od 26. juna do 2. jula, prema rasporedu fakulteta, a konačne rang liste fakulteta biće objavljene 10. jula, dok će upis biti obavljen od 10. do 14. jula.

Na Pravnom fakultetu polaganje prijemnog ispita obaviće se 27.06. u tri smene, , pa će svi studenti biti testirani u jednom danu u terminima od 8, 11 i 14 časova. Već nekoliko godina na ovom fakultetu situacija je nepromenjena kada se radi o predmetima iz kojih će se naći pitanja na prijemnom.

Na Univerzitetu u Beogradu ima mesta za 14.850 brucoša na osnovniim studijama, od čega je 65 odsto buddžetskih. Veliko interesovanje ove godine vlada za medicinu i IT sektor, ali ne zaostaju ni drugi fakulteti koji godinama unazad važe za jedne od najtraženijih, kao što je to Pravni fakultet u Beogradu.

Sudeći po broju poena koje su pršle godine imali primljeni kandidati na fakultetima širom Srbije, za budžet je u proseku bilo neophodno oko 60 poena, dok je za samofinansirajuće studije na većini bilo dovoljno i manje od 40, ali se situacija znatno razlikuje kada se bodovi posmatraju po profilima, a ne po fakultetima. Iz Rektorata Univerziteta u Beogradu apeluju da treba upisivati samo akreditovane visokoškolske ustanove i programe, a spisak se nalazi i na sajtu Kosimije za akreditaciju i proveru kvliteta.

 

TV K::CN