Vučić u Pekingu: Jata ptica mogu da pobede i oluju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obratio se učesnicima Okruglog stola lidera u Pekingu poručivši da su važni uspostavljanje boljih veza, razmena ideja i poštovanje različitosti. Govor je završio citirajući kineskog predsednika da „jata ptica mogu da pobede i oluju, ali nema ptice koja to može da uradi sama“, na čemu mu je Si Đinping zahvalio.

Srbija je od početka podržala inicijativu „Jedan pojas – jedan put“ i glavne reči kojima bi mi opisali ovu inicijativu su povezanost i veza, a kad to kažem mislim na nove infrastrukturne projekte, aerodorome, mostove, i kako da uspostavimo bolje odnose između naših zemalja, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić učestvovao na okruglom stolu lidera

Na okruglom stolu lidera, u okviru Foruma Pojas i put za međunarodnu saradnju, Vučić se obratio šefovima država i vlada 28 zemalja i tri šefa međunarodnih organizacija.

„Ova inicijativa je projekat mira i tolerancije. Odnosi među ljudima su najvažniji i moramo češće da razmenjujemo posete, uspostavljamo bolje veze, a naši parlamentarci takođe treba češće da putuju“, rekao je premijer i izabrani predsednik Srbije na skupu pod pokroviteljstvom predsednika Kine Si Đinpinga.

Vučić je rekao da je ovaj forum omogućio učesnicima da se bolje upoznaju.

„Ima puno prostora za unapređenje saradnje naših akademija umetnosti, privrednih komora, medija, moramo da unapredimo „biznis tu biznis veze“.

Zato je, istakao je srpski lider, jako važno da investiramo u jačanje veza među ljudima, jačanje veza i u inovacionim tehnologijama, da razmenjujemo ideje, da poštujemo različitosti…

„Danas u moderno doba zavisimo jedni od drugih i ne možemo ljude da razlikujemo po religijama, kulturama“, dodao je Vučić.

Na kraju govora, citirao je predsednika Kine.

„Zaključiću rečenicom koju sam jutros od Vas čuo, predsedniče Si: „Jata ptica mogu da pobede i oluju, ali nema ptice koja to može da uradi sama“, rekao je premijer Vučić.

Predsednik Kine zahvalio je Vučiću nakon što je srpski premijer, na kraju svog obraćanja, citirao njegovu rečenicu.

„Hvala i čestitam na uspehu na izborima“, rekao je Si Đinping.

„Stigli smo dosta daleko u našim odnosima“, rekao je Si Vučiću nakon obraćanja srpskog premijera.

„Srbija je dosta razvila kulturni i obrazovni sektor. Srbija je i snažna sila u sportu. Kulturna razmena naše dve zemlje je odlična, imamo i sporazum o viznim olakšicama i u našim odnosima smo stigli dosta daleko“, rekao je kineski predsednik.

Delegacija Srbije koju predvodi premijer Aleksandar Vučić još danas i sutra boravi u poseti Kini.

Danas učestvuje na forumu zasnovanom na strategiji koju je kineski predsednik pokrenuo 2013. u cilju stvaranja infrastrukture i bližih odnosa zemalja Evroazije duž novog „Puta svile“ – koridora za isporuku robe sa istoka.

Sutra će premijer imati „biznis dan“, posvećen razgovorima sa velikim kineskim kompanijama.

TV K::CN