Svetski dan borbe protiv raka jajnika

U prethodnih dvadeset godina Srbija je izgubila deset hiljada žena usled obolevanja od raka jajnika, istakla je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnosr Vlade Republike Srbije, Zorana Mihajlović, na konferenciji povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka jajnika. Ona je poručila da bi svi resori, kao i mediji i društvo, trebalo još više da budu ujedinjeni u borbi protiv ove bolesti i istakla da zahvaljujući savremenoj medicini ne govorimo više samo o preživljavanju, već i o kvalitetu života ovbolelih osoba.
Zorana Mihajlović, potpredsenica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost poručila je da moramo da vodimo računa o preventivi, da redovno obavljamo preglede, ali da i kao društvo moramo zajedno da se borimo da žene pre svega na vreme otkriju ovu bolest, ali i da budu na kvalitetan način lečene.
Nedavno je uveden jedan od novijih lekova koji je posatao indikacija u lečenju raka jajnika, a krenulo je i testiranje BRCA 1 i 2 gena, jer je kod ove bolesti jedan deo nasledan, što se može dokazati ovim testiranjem, a psotoji i mogućnost primene odgovarajućeg leka kod takvih pacijenata, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Ferenc Vicko, i dodao da se dosta radi na poboljšanju uslova za lečenje pacijenata obolelih od ove bolesti.
Uzročnici raka jajnika su kao i za mnoge druge bolesti delimično nepoznati. Do 20 posto je nasledni faktor, a čak 80 posto su slučajne mutacije gena, na koje ne možemo uticati. Od ove bolesti oboljevaju prevashodno starije žene, ali ona ne zaobilazi ni one mlađe, ističu stručnajci.
Kada se simptomi pojave i odvedu pacijenta na pregled bolest je već u trećem ili četvrtom stadijumu, kada je preživlajvanje 30 do 40 posto. Rak jajnika je prvi po smrtnosti od svih ginekoloških kancera. U Srbiji svake godine oboli više od 750 žena a godišnje rak jajnika odnese preko 450 života. Svakog dana u Srbiji dve žene obole od karcinoma ovarijuma, a jedna umre od ove bolesti. Rano otkrivanje značajno smanjuje stopu smrtnosti, napominju stručnjaci.

TV K::CN