Zoran Milivojević: Rezultati prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj očekivani

Drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, iako ne formalno, suštinski će biti referendum za njen dalji položaj i status u Evropskoj uniji. Činjenica da su se Emanuel Makron, nezavisni centristički kandidat, i Marin Le Pen, liderka krajnje desnice, našli u drugom krugu predsedničkih izbora, je očekivan i prognoziran rezultat i predstavlja želju francuskih birača za promenama, ocenjuje Zoran Milivojević, karijerni diplomata. Ukoliko pobedi Makron možemo očekivati nastavak politike Olanda, dok bi pobeda Le Penove značila ozbiljan potres u Evropi, dodaje Milivojević.
Prvi put posle 60 godina ni jedna od tradicionalnih francuskih stranaka, od socijalista na levoj strani i do republikanaca degolista na desnoj, nije ušla u drugi krug izbora. Marin Le Pen odražava politiku tvrde ekstremne desnice i predstavlja stav protiv dalje politike Francuske vezano za EU, dok Emanuel Makron odražava nastavak politike Olanda, uz određene promene kada je njegov nacionalni stav u pitanju, a to se pre svega odnosi na socijalnu politiku i na odnos prema EU u nekoj meri, smatra Zoran Milivojević, karijerni dioplomata.
Očekivano je da se sve snage u Francuskoj mobilišu protiv Nacionalnog fronta, a bilo bi veliko iznenađenje ukoliko bi Marin Le Pen pobedila, ističe Milivojević i dodaje da se ishod ovih izbora može odraziti i na proces evrointegracija Srbije.
Ukoliko dođu do izražaja interesi izvornih francuza, koji nisu zadovoljni trenutnom francuskom politikom, niti politikom vezanom za emigracije, pa ukoliko nadvlada izvorni francuski nacionalni interes, moguća su i iznenađenja, odnosno da pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora odnese Marin Le Pen, što bi bio ozbiljan potres u Evropi, ocenjuje Zoran Milivojević.

TV K::CN