Vučiću 2.012.788 glasova

Republička izborna komisija saopštila je privremene rezultate predsedničkih izbora, prema kojima je Aleksandar Vučić osvojio 2.012.788 glasova, odnosno 55,08 odsto. Da li će te cifre postati i zvanične biće jasno do petka uveče, kad je rok za objavljivanje konačnih rezultata glasanja.

Rok od 96 sati za proglašenje konačnog ishoda izbora počeo je da teče u ponedeljak uveče nakon zatvaranja birališta na tri mesta na kojima je ponovljeno glasanje. Iako se dosad nije dešavalo da privremeni rezultati koje je proglasio RIK ne postanu i konačni, ovog puta deo opozicije najavio je da će glasati protiv proglašavanja rezultata, jer smatraju da su izbori bili neregularni.

Kada bi zaista RIK ostao bez većine za utvrđivanje izbornih rezultata, moglo bi da dođe do političke krize jer zakon takvu mogućnost nije predvideo. Ipak, predsednik RIK Vladimir Dimitrijević objašnjava da bi takvu situaciju razrešio Upravni sud, koji bi potvrdio ishod glasanja:

– RIK ne bira predsednika Srbije, već to čine građani. Mi samo, u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, sabiramo i utvrđujemo rezultate sprovedenih izbora.

Poziv da se na sednici RIK, koja će biti održana najkasnije u petak uveče, glasa protiv usvajanja rešenja o konačnim rezultatima izbora stigao je od lidera Dveri Boška Obradovića. Iako vladajuća većina ima samo 13 od ukupno 28 članova proširenog sastava RIK, male su šanse da Obradovićeva inicijativa prođe, pošto su predstavnici Miroslava Parovića, ali i članovi komisije iz DSS najavili da će glasati za rešenje o proglašenju konačnih rezultata.

Izbori za predsednika Republike najzad su okončani u ponedeljak, glasanjem na tri biračka mesta u Leskovcu, Trsteniku i Novom Sadu na kojima su rezultati, po rešenju Upravnog suda, ranije bili poništeni zbog prigovora.

I na ovim biralištima Vučić je zabeležio ubedljiv trijumf – osvojio je 76,8 odsto glasova. Lider naprednjaka je u Leskovcu dobio 96 odsto glasova, u Trsteniku – 89, dok je u Novom Sadu osvojio 60 odsto. Na ta tri biračka mesta Vučić je 2. aprila, kada se prvi put glasalo, dobio poverenje od 41,2 odsto birača. Uz to, zabeležena je i mnogo veća izlaznost – pa je u Leskovcu sada „zaokružilo“ na listiću čak 92,44 odsto građana.