Čestitke iz sveta: Kurc prvi čestitao pobedu Vučiću

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc prvi je strani zvaničnik koji je čestitao Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima.

On je na svom Tviter nalogu napisao:

„Čestitam Aleksandru Vučiću na izboru za predsednika Srbije. Radujem se što ćemo nastaviti blisku saradnju između dve zemlje.“

Austrijski kancelar Kristijan Kern čestitao je predsedničom kandidatu Aleksandru Vučiću na izbornoj pobedi.

Čestitke Vučiću. Stabilni Balkan i prosperitetna Srbija su u interesu Evrope i Austrije“, poručio je on na svom Tviter nalogu.

Komesar EU za susedsku politku i pridruživanje Johanes Han rekao je da se raduje saradnji sa novim predsednikom Srbije – Aleksandrom Vučićem.

„Čestitam Vučiću na izboru za predsednika Srbije sa ubedljivim rezultatom“, napisao je on na svom Tviter nalogu.

On je dodao da se raduje „saradnji sa novim predsednikom, kao prijatelji i partneri, na putu ka prijemu Srbije u EU“.

„Srbija i EU – bolji zajedno“, napisao je Han.

Predsednica italijanskog regiona Friuli Venecija Đulija Debora Serakjani čestitala je Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima u Srbiji, prenosi Ansa.

„Čestitam Vučiću na čistoj pobedi, verujemo da će se naša saradnja nastaviti i da će osnažiti“, navela je ona.

Serakjanijeva je kazala da je „poslednjih godina Srbija načinila značajne korake na putu demokratije i stabilnosti, kandidujući se za ključnu ulogu na zapadnom Balkanu“ i da „izbor Vučića to potvrđuje“.

Ona je rekla da Friuli Venecija Đulija sa Srbijom ima dosta otvorenih tema „kako u bilateralnim odnosima tako i u okviru Jadransko-jonskog regiona“.

„Vrlo smo motivisani da nastavimo započeti posao. U tom smislu i julski samit na u Trstu moraće da donese konkretniji napredak“, zaključila je Serakjanijeva.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini čestitala je u ponedeljak Aleksandru Vučiću na izboru za predsednika Srbije.

Šefica EU diplomatije poželela je Vučiću ”sve najbolje” na novoj poziciji.

Čestitam Vučiću koji je sada predsednik. Juče smo videli vrlo jasne rezultate na izborima u Srbiji. Ovo je prilika da mu čestitam i poželim sve najbolje na novoj poziciji”, poručila je Mogerini iz Luksemburga sa Saveta ministra spoljnih poslova EU.

Ona je dodala da će EU požljivo pratiti finalizaciju izbornog procesa u Srbiji.