Šarčević: Nema razloga za protest

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da nema razloga za najavljeni današnji protest predstavnika jednog sindikata, da će do juna biti završen Zakon o platnim razredima, a da isplata nagrada koju traže sindikati nije po zakonu.

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije traže uvođenje platnih razreda, ali i isplatu nagrada, što je predviđeno potpisanim Protokolom kojim je okončan štrajk pre dve godine.

Šarčević kaže da će do kraja juna biti završen Zakon o platnim razredima, te da će se na taj način prosveta izjednačiti sa svim korisnicima budžeta. Zakon će početi da se primenjuje od 1. januara 2018. godine.

On kaže da je zajedno sa ministarkom za državnu upravu Anom Brnabić upoznao se sa Protokolom iz 2015. godine i da su ga uputili Ministarstvu finansija.

„Problem je ško je potpisano nešto što nije smelo, jer je zakon iz 2014. zabranio svaku vrstu nagrada. U saradnji sa ljudima iz državne uprave radi se kompletno tumačenje”, rekao je ministar.

Dodaje da velikih razloga za protest nema, osim što ljudi iz Unije kažu „držimo se za reč”. Predstavnicima Unije koji kažu da su napravljene uštede u prosveti i da treba da se poboljša materijalno stanje zaposlenih, odgovara da uštede nema.

„Imate za deset godina smanjenje učenika za jedan Novi Sad, a u obrazovanju nijedan čovek i nijedan dinar nije smanjen”, kaže Šarčević i dodaje da se proverava sistem obračuna plata i da u svakoj drugoj školi nailaze na greške.

„Sistem je šupalj i dozvoljeno je da se svašta radi”, rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.

„Od nagrada nema ništa. Ne možemo predstaviti da se uštedelo i da se ne daju nagrade. One stoje na papiru, a kroz novi zakon pokušaćemo sve to da rešimo”, rekao je ministar.

TV K::CN