„Beogradska zima“ koštala 400.000 evra, zarada od turizma 21 milion

Gradski menadžer Goran Vesić saopštio da je Grad za dva meseca, koliko je trajala manifestacija „Beogradska zima“, potrošio nešto više od 400.000 evra. Istovremeno je zarađen 21 milion evra, odnosno 50 puta više od uloženog. Goran Vesić, koji je i predsednik Organizacionog odbora manifestacije, rekao je da se u zvaničnom izveštaju o troškovima navodi precizno da je grad za organizaciju svih programa tokom dva meseca potrošio 49.904.439 dinara, odnosno nešto više od 400.000 evra.
Istovremeno, Beograd je od usluga u turizmu zaradio oko dve i po milijarde dinara, odnosno 21 milion evra, što je više nego u periodu od decembra 2015. do januara 2016. godine.
U zaradu, dodao je, nije uračunat procenat povećanja naplate poreza na dodatnu vrednost, s obzirom na povećanu potrošnju roba i usluga tokom novogodišnjih praznika.
To znači, zaključio je, da je Beograd zaradio 50 puta više nego što je uložio u tu manifestaciju.
Podaci Turističke organizacije Beograda govore da je u decembru 2016. godine zabeležen rast dolazaka stranih gostiju od 14 odsto (20.000 noćenja stranih gostiju), odnosno za 19 odsto više u odnosu na decembar 2015. godine.
U januaru 2017. godine taj rast je bio devet odsto.
Vesić napominje da kad je reč o dolasku turista treba imati u vidu da se govori samo o gostima koji su bili smešteni u zvaničnim turističkim kapacitetima, a da je veliki broj boravio kod prijatelja i rođaka, kojih u zvaničnoj statistici nema.
Zbog toga će, najavio je, pripreme za organizaciju naredne „Beogradske zime“ početi već sledećih nedelja.

TV K::CN