Kristijan Kern u zvaničnoj poseti Srbiji

Austrijski kancelar , Kristijan Kern,  boravi u zvaničnoj poseti Beogradu gde je sa premijerom, Aleksandrom Vučićem,  i ostalim srpskim zvaničnicima razgovarao o produbljivanju odnosa dve zemlje, jačanju ekonomske saradnje, nastavku saradnje u suzbijanju ilegalne migracije i približavanje Srbije EU.

Tokom pozdravnog govora , premijer Srbije je najavio da neće još dugo ostati na toj poziciji rekavši da je austrijskom kancelariju Kernu predao jedan papir sa smernicama za Zapadni Balkan za one koji ga uskoro budu zamenili.

Kristijan Kern, zahvalio se srpskom premijeru na svečanom dočeku i objasnio da su se prvi razgovori odnosili na način kako regionalna saradnja Austrije i Srbije može da bude još bolja. Austrija  sa oko 3 milijarde evra najveći je investitor u Srbiji,  austrijske kompanije su zadovoljne i  nastaviće ovde da posluju, dodao je Kern.

Inače prva poseta inostranstvu premijera Vučića, nakon preuzimanja novog mandata, odvela ga je baš u Beč gde je razgovarao sa Kernom, koji je, takodje, tek bio stupio na novu dužnost. Ovaj korak srpskog premijera shvaćen je u Austriji kao poseban izraz dobrih odnosa, što sada Kern želi da uzvrati.