Vučić: Tačijeva izjava dokaz da ne mogu da održe reč

Izjava kosovskog predsednika Hašima Tačija nakon dijaloga u Briselu pokazuje da Priština nije voljna niti sposobna da održi svoju reč duže od dva minuta i da ne rade ništa u skladu sa onim što je dogovoreno, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić u telefonskoj izjavi za evropsko izdanje portala „Politiko“.
Nakon sastanka u Briselu u utorak uveče, koji je sazvala visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, i Hašim Tači i Aleksandar Vučić su naveli da je taj sastanak pomogao u smanjivanju tenzija.

 

Međutim, Tači je takođe izjavio da misli da su „lideri Srbije počeli sa priznavanjem nezavisnosti Kosova“ i da je „Kosovo odgovorilo na poziv na rat Srbije pozivom na mir“, što je suprotno onome o čemu su se obe strane dogovorile – da ne daju izjave koje bi mogle da izazovu ponovne tenzije, piše Politiko.

„Ovakva izjava pokazuje da nisu u stanju ili da ne žele da održe reč duže od dva minuta. Oni ne rade ništa u skladu sa stvarima o kojima smo dogovorili“, rekao je Vučić u izjavi za evropski portal.

Tačijevu izjavu komentarisala je i Mogerinijeva, koja je upozorila da će dijalog biti manje konstruktivan ako dve strane budu komentarisale jedna drugu.

Mogerinijeva je izrazila nadu da će narednih sati i dana biti manje tih komentara, a da ćemo se, kako je rekla, više angažovati na rešavanje otvorenih problema koji su pred nama.

„Nastavak neprijateljske retorike Prištine i Kosova odmah nakon sastanka podvukao je koliko krhak ostaje odnos dve strane“, navodi Politiko.

Portal podseća i da su tenzije porasle ranije ovog meseca nakon što je Beograd poslao probnu liniju voza Beograd – Kosovska Mitrovica, obeleženog sloganom „Kosovo je Srbija“, a koji je vraćen u Beograd nakon što je Kosovo poslalo na sever specijalnu policiju.

 

Izvor: Tanjug

TV K::CN