Nikolić: Priština pogazila sporazume iz Brisela, Albanci želeli rat

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će se svaki sledeći pokušaj privremenih institucija u Prištini da izazovu sukob, poput događaja vezanih za voz, završiti loše. Čini mi se da su događaji vezani za voz trzaji odlazeće američke administracije, rekao je Nikolić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. Predmet dijaloga u Briselu sada treba da bude samo voz, odnosno sloboda kretanja, istakao je Nikolić.

Sporazumi iz Brisela služe da se Srbija podseti na šta se sve obavezala, a da ih Albanci jednostavno pogaze, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić novinarima, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predsednik Srbije izjavio je da će se svaki sledeći pokušaj privremenih institucija da izazovu sukob, poput događaja vezanih za voz, završiti loše. „Neka o tome razmišljaju i Albanci i njihovi sponzori“, rekao je Nikolić.  „Mi ćemo postupati u skladu sa Ustavom Srbije“, rekao je Nikolić i podsetio da je Kosovo međunarodno-pravno deo Srbije.

Nikolić je ukazao da je jučerašnji dan, iako smo se trudili da to ne pokažemo, bio na ivici sukoba. „Pojavljivanje ROSU bio je znak da Albanci želi rat“, rekao je Nikolić.

Istakao je da Srbija od EU očekuje odgovor da li je tačna Mustafina izjava da su u svemu juče imali njenu saglasnost. Istakao je i da ubuduće jedina tema dijaloga mora biti voz, odnosno sloboda kretanja. Ocenio je da su postupci Prištine povodom voza bili „trzaji odlazeće američke administracije“.