Srbija i Slovenija žele zajedničku organizaciju Evropskog prvenstva

 

Srbija i Slovenija žele zajedno da organizuju Evropsko prvenstvo za košarkašice 2019. godine. Na sastanku predstavnika dva košarkaša saveza napravljen je plan prema kojem bi se, u slučaju da dve zemlje zaista dobiju organizaciju, po dve grupe igrale u Srbiji i Sloveniji, a da završni mečevi u beogradskoj Kombank areni.

kosarkasice-srbije-slavlje

Dragan Đilas koji je zvanično još uvek na čelu Košarkaškog saveza Srbije rekao je posle sastanka sa Slovencima da je ovaj dogovor o zajedničkog kandidaturi logičan posle višegodišnje uspešne saradnje dva nacionalna saveza. Pored toga što je Srbija trofejna u ovom sportu, Đilas je podsetio da i Slovenija u poslednje vreme dosta ulaže u žensku košarku, pa se na utakmicama mogu očekivati pune tribine, što je najvažnija stvar na ovakvim šampionatima.

„Ovo takmičenje dodatno dobija na značaju činjenicom da je i kvalifikaciono za Olimpijske igre u Tokiju. Verujem da ćemo u finalnim utakmicama oboriti evropski rekord po broju gledalaca na jednoj ženskoj košarkaškoj utakmici”, izjavio je Đilas.

Matej Erjavec, predsednik Košarkašog saveza Slovenije podsetio je da dve zemlje imaju dobru infrastrukturu i znanje za organizaciju ovakvog međunarodnog takmičenja i da ne sumnja u veliku ljubav prema košarci koja postoji u srpskom i slovenačkom narodu.

kosarkasice-srbije„Imamo pravo košarkaško okruženje zahvaljujući kome bismo, ukoliko dobijemo zajedničko domaćinstvo, napravili jedno od najbolje organizovanih Evropskih prvenstava ikad. Odluka da konkurišemo za organizaciju bazirana je na činjenici da želimo da podžimo našu generaciju devojaka koje su uspele da ostvare istorijski uspeh i plasiraju se na Evropsko prvenstvo 2017, kako bismo im omogućili da utakmice najvišeg nivoa igraju pred domaćom publikom“, smatra Erjavec.

 

TV K::CN