BGD: Prijavljena epidemija gripa, najgore se tek očekuje?

  • Na teritoriji Beograda prijavljena je epidemija gripa
  • Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Garotić Ilić kaže da je reč o srednjem intenzitetu virusa
  • To ne znači i da je proglašena epidemija

Epidemiju gripa na teritoriji Beograda prijavio je GZZZ Institutu za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović – Batut“.

„Mi smo danas prijavili epidemiju gripa na teritoriji Beograda s obzirom na to da je na teritoriji grada registrovan srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa“, rekla je za Tanjug Ilićeva

Ona je pojasnila da prijava epidemije ne znači i proglašenje epidemije, te da proglašenje epidemije na nivou Srbije radi Ministarstvo zdravlja na preporuku Instituta Batut.

„Mi smo epidemiju prijavili Institutu Batut, a proglašenje ide kada je epidemija od većeg epidemiološkog i javno-zdravstvenog značaja. Tada epidemiju proglašava Ministarstvo zdravlja na predlog Instituta Batut“, precizirala je ona.

Prijava epidemije gripa, kako kaže, ništa bitnije ne menja jer su svim zdravstvenim ustanovama još prošle nedelje predložene mere kako da se ponašaju, te da te mere ostaju na snazi i sada pri prijavi epidemije.

„Sve zdravstvene ustanove imaju komisiju za intrahospitalne infekcije i imaju svog epidemiologa. U zavisnosti od zdravstvene ustanove, epidemiološke situacije, oni će odlučivati da li će biti ograničenih poseta ili čak zabrana poseta na odeljenjima koji su sa povećanim rizikom“, pojašnjava naša sagovornica.

Prošle nedelje domovi zdravlja u Beogradu su registrovali povećan broj obolelih kako od akutnih respiratornih infekcija, tako i od oboljenja sličnih gripu.

Registrovano je oko 27.000 obolelih od akutnih respiratoirnih infekcija, što je za 10 odsto više nego u nedelji koja joj je prethodila i registrovano je oko 1.600 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je oko 4,7 odsto više u odnosu na prethodnu nedelju.

Garotić Ilićeva pojašnjava da se epidemija gripa proglašava kada postoji masovno obolevanje ljudi sa teškim oblikom bolesti, a u pojedinim slučajevima čak i sa smrtnim ishodom, kada obolevanje ima uticaja na ekonomske i društvene tokove. Ona kaže da je preporuka za roditelje da bolesnu decu ne šalju u školu i vrtiće.

„Preporuka za vrtić je da svako dete sa simptomima koji ukazuju na respiratornu infekciju vaspitačice izoluju do dolaska roditelja“, zaključila je ona.