Prvi masovniji povratak Srba na KiM do kraja mandata vlade

djuricDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić očekuje da će do kraja mandata nove vlade doći do prvog masovnijeg povratka Srba proteranih 1999. godine, u one sredine u južnoj pokrajini gde je bezbedno. „Mi smo prethodnih nedelja pokrenuli ozbiljan projekat povratka na KiM i očekujem da ćemo do kraja mandata nove vlade imati i ozbiljne rezutate i prvi masovniji povratak naših proteranih sunarodnika 1999. u one sredine gde je bezbedno i gde možemo da im stvorimo uslove za život“, rekao je Đurić pre sastanka sa predstavnicima Srba sa severa KiM.

On je istakao da će Srbija svoje prisustvo i rad sa Srbima na Kosovu i Metohiji u narednom periodu intenzivirati.

„Želim da pošaljem poruku da Srbija nikada neće odustati od borbe za KiM i za zaštitu našeg naroda, legitimnih interesa, kulturne istorijske baštine, srednjovekovne državnosti“, rekao je Đurić.

Kako je naveo, nova vlada će ove jeseni započeti proces bolje organizacije javnih službi na KiM, ukazavši da srpske institucije od 1999. mahom funkcionišu po istom modelu po kom su funkcionisale i u potpuno drugačijim okolnostima.

„Želja je da se stvore uslovi, ne samo da se zadrži postojeći broj ljudi, već da dođe do novog zapošljavanja ljudi, naročito u sredinama gde ima mladih. Kao što je Albancima na KiM najveći problem nezaposlenost, tako je sasvim sigurno i Srbima to jedan od ključnih problema“, smatra Đurić.

On je ocenio i da dinamika sa kojom se u Srbiji rešavaju problemi, mora biti pristuna i na KiM, te da se ne može dozvoliti opuštanje na funkcijama, samo da bi se formalno ispunila kvota srpskog zastupanja.

„Znam da ima pojava nedovoljne posvećenosti i nedolazaka na posao, u narednom periodu ćemo time da se bavimo, jer time se šalje jako loš primer i za druge nivoe vlasti“, rekao je Đurić.

On je istakao da će jačanje integriteta srpskih institucija biti u posebnom fokusu u narednom periodu i da će se suzbijati pojave po kojima su naše institucije u delu javnosti „pomalo i zasluženo postale ozloglašene – a to je visok stepen korupcije“.

To nas, smatra Đurić, endemski prati i u našoj južnoj pokrajini i protiv toga se mora zajednički izboriti, te da će se u Kancelariji za KiM, i u svim drugim institucijama, nastojati da se promešaju karte i da se poprave stvari, kao i da će on, sa svoje pozicije, borbu nastaviti energičnije, snažnije, sa više volje i odlučnosti.

TV K::CN