Izvoz „fijata“ važan za celu privredu

ljajicMinistar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže  da će u tehničkoj fazi pregovora sa zemljama Evoroazijske unije biti reči o kontigentu „Fijatovih“ vozila koja bi mogla biti izvezena na tržište te Unije.Ljajić je rekao da je važna prepreka otklonjena odlukom Kazahstana da prihvati bescarinski izvoz „Fijatovih“ vozila iz Srbije u zemlje Evroazijske unije.
Predstoji formalno-pravni proces zaključenja procedura, odnosno zaključenja sporazuma Srbije sa zemljama Evroazijske unije. Očekujemo sporazume, pa formiranje pregovaračkog tima, onda usaglašavanje teksta sporazuma“, napominje Ljajić.
Srbije je, kaže ministar, tražila da na tom unificiranom sporazumu bude uključen i izvoz šećera, vina, živinskog mesa.
„Najava za ‘fijat’ je važna za našu privredu uopšte“, ističe Ljajić dodajući da je sporazum veliki faktor za privlačenje stranih investicija.
Odgovarajući na pitanje kada bi srpska vozila mogla da budu izvezena, ministar je rekao da „lopta nije u našem dvorištu“.
„Nadamo se da ćemo tekst sporazuma dobiti do oktobra ili novembra, to zavisi od zemalja Evroazijske unije. Odmah posle toga smo spremni da usaglasimo tekst, a sigurno će i druga strana imati zahteve u sporazumu“, naglašava Ljajić.

TV K::CN